Foto: Pixabay

Není to ani měsíc, co společnost Microsoft vydala novou verzi operačního systému Windows 11. Již nyní však vývojáři chystají další verzi tohoto operačního systému s označením Windows 11 SE. V praxi to bude silně odlehčená verze operačního systému zaměřená především na studenty.

Bude se jednat o cloudovou verzi, která bude optimalizovaná hlavně pro vzdělávací účely a bude teoreticky podobná Google ChromeOS. Stejně jako v případě ChromeOS bude muset každý uživatel být přihlášen na svém účtu vedeném u společnosti Microsoft.

Foto: Pixabay

Veškeré soubory se pak budou nahrávat automaticky na váš OneDrive, ale bude zde možnost ponechat je i offline. Podle dostupných informací by měl tento systém být odlehčen i o widgety, aplikace i větší část Microsoft Storu.

Pro někoho to bude možná jediná varianta, jak si Windows 11 vyzkoušet, protože jejich přehnané parametry vyloučily většinu uživatelů z možnosti nainstalovat nový operační systém. Na druhou stranu nedávno Google ukončil podporu pro Chrome OS, takže pro držitele Chromebooků to může být vhodná alternativa.

Důležité však je, že tento operační systém nebude volně dostupný samostatně, ale pouze nainstalovaný na konkrétním zařízení. Výhodou těchto netbooků s odlehčeným operačním systémem je, že mají nižší spotřebu, jsou levnější a mají delší výdrž. Navíc jsou tyto zařízení tichá, protože zde nebývá interní úložiště a tím pádem není zapotřebí ani chlazení disku.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)