Foto: Pixabay

V souvislosti se šířící se pandemii koronaviru zavedla včera vláda v demisi nouzový stav a začíná se dokonce mluvit o povinném očkování, i když ještě před pár týdny vláda slibovala, že u nás povinné očkování nehrozí. V pandemickém zákoně, který pojednává o distribuci vakcín proti koronaviru a který byl ratifikován prezidentem je dokonce výslovně stanoveno, že očkování bude dobrovolné.

Nyní se však karta obrátila a již se začíná hovořit o možné očkování nejen kritické infrastruktury, kde je to pochopitelné, ale i konkrétních skupin lidí. Zde vyvstává několik problémů. Někteří občané totiž s očkování z různých důvodů nesouhlasí. Těmi nejčastějšími je, že vakcína není prověřená a bezpečná nebo že vakcína nechrání stoprocentně a účinnost látek exponencionálně klesá, takže se účinnost počítá jen v řádech nižších jednotek měsíců.

Tito odpůrci očkování se také ohrazují Ústavou, která deklaruje právo na nedotknutelnost. V tomto případě, kdy je injekční stříkačkou vpravena cizí látka s vedlejšími účinky do vašeho těla skutečně dle právníků o porušení nedotknutelnosti jde. Bohužel i toto ústavní právo může být potlačeno díky tzv. Úmluvě o biomedicíně, která umožňuje potlačit a omezit práva osob v rámci zachování veřejného zdraví.

Foto: Pixabay

Zde však nastává další problém, protože toto omezení může nastat pouze na základě zákona, který je možný aplikovat i bez dalších prováděcích předpisů. V případě ČR však zákonodárci chtějí povinné očkování zajistit jen vyhláškou ministra zdravotnictví. V praxi tak bude toto očkování nevymahatelné, resp. pokud se lidé nenechají očkovat, bude těžké je potrestat.

Poslední otázkou je, zda vláda může nechat povinně naočkovat občany látkou, která je schválená jako evropskými, tak českými úřady, ale u které stále probíhá výzkum. Na oficiálních webových stránkách clinicaltrials.gov je možné pod identifikátorem NCT04368728 nalézt aktuální informace o stavu výzkumu vakcíny BionTech. Zde je možné se dočíst, že bezpečnost a vědecká odpovědnost je na zadavateli a sponzorovi. Hlavním sponzorem výzkumu je společnost BionTech SE. Bezpečnost nám tedy nezaručuje přímo vládní orgán. Navíc studie ohledně bezpečnosti vakcín na covid-19 stále, dle údajů uvedených na výše zmíněném webu, probíhá a má být ukončena až v květnu 2023 (odkaz zde).

Teprve tehdy bude možné prohlásit o jak bezpečnou vakcínu se jedná a zda má vedlejší účinky a případně které skupiny lidí by se měli očkování ze zdravotních důvodů vyvarovat. Z tohoto pohledu může být tvrzení některých biochemiků a epidemiologů, že vakcíny na koronavirus prošly standardním a úplným testováním, zavádějící z výše uvedených důvodů. To však nic nemění na tom, že očkování určitým procentem pomáhá ke snížení závažnosti onemocnění nemocí covid-19.

Zdroj: Lidovky.cz (odkaz), clinicaltrials.gov (odkaz)

Pozn.red. – cílem článku není šíření dezinformací, ale obeznámení čtenářů se ověřenými skutečnostmi