Foto: Pixabay

O vyostřené situaci mezi Ruskem, Evropou, USA a aliancí NATO jsme vás již informovali nedávno. Jde o to, že Rusko se rozhodlo vystoupit z NATO a možná v reakci na to přesunulo velkou část své armády na hranice s Ukrajinou.

Spojené státy americké varovali před možnou invazí na Ukrajinu. K tomu ještě Běloruský prezident žádal prezidenta Ruské federace, Vladimira Putina, o vojenskou pomoc na Polských hranicích. Naštěstí je v tomto Vladimir Putin poměrně rozumný a prohlásil, že pokud by on nasadil rakety na hranice s Polskem, nasadilo by USA své rakety na Polské straně.

Tím by se celý konflikt jen vyostřil. Pravdou je, že vojenská „pohotovost“ probíhá na obou koncích hranice. Američané, resp. NATO, má své jednotky po celé Evropě a je připraveno Evropu bránit, což může z pohledu Ruska vypadat jako provokace. To samozřejmě celé situaci neprospívá. Pokud by se však NATO stáhlo z Evropy, zůstaneme naprosto bez ochrany. Je tak otázka, co je lepší.

Nyní však ruská státní televize konstatovala, že ruský protidružicový raketový systém ASAT dokáže bez problémů zničit satelity NATO. Tím by vyřadil v podstatě celé NATO z provozu a paralyzoval by ho. Tento systém si Rusko ozkoušelo na svém vlastním satelitu před několika málo dny, kdy neohlášeně odstřelilo starý satelit. Jeho trosky se pak přiblížily k Mezinárodní vesmírné stanici a vážně ji ohrozil. Tamní astronauti museli být dočasně evakuováni do svých modulů pro případ, že jedna z trosek zasáhne ISS.

Podle odborníků i serveru The Daily Mail se jedná i z pohledu posledních událostí na hranicích o jasnou provokaci Západu. Ruské protidružicové rakety ASAT mohou podle serveru The Daily Mail zničit až 32 satelitů NATO. Vzhledem k tomu, že tyto satelity se používají mimo jiné k navádění letounů, lodí i pozemních sil, by to mělo skutečně fatální následky a NATO by se z této rány dlouho vzpamatovávalo.

O případném nedorozumění nemůže být v tomto případě ani řeč, protože Ruská státní televize doslova uvedla, že by sestřelení vlastního satelitu měl Západ vnímat jako varovný výstřel. Navíc Američtí i Ukrajinští bezpečnostní experti oznámili, že u hranic s Ukrajinou je v současné době již 94 tisíc ruských vojáku spolu s těžkou vojenskou technikou. Podle nich nejde o žádné cvičení, ale možnou přípravu na invazi. Šéf ukrajinského vojenského zpravodajství, Kirill Budanov, dokonce uvedl, že očekává ruskou invazi na konci ledna či na začátku února příštího roku. Prozatím však k této vojenské operaci nedal Ruský prezident pokyn.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)

Pozn.red.- Nejde o poplašnou zprávu či snahu způsobit paniku. Jde pouze o shrnutí událostí a politických okolností posledních dní.