Foto: poskytnuto společností Tesla

VZHLED

Vzhled se pak dá hodnotit velice pozitivně. Jde o elegantní a propracované zařízení, které i přes větší rozměry zapadne dokonale do každé domácnosti. Nutno podotknout, že ve vzhledu si může podat ruku s Electrolux Pure A9. Někomu bu mohlo vadit, že je k dispozici pouze v bílé barvě, ale bílá je barvou neutrální a jako symbol čistoty se velice k tomuto produktu hodí.

Velice dobrý nápad je pak vyrobit ji v několika velikostech. Není tak žádný problém vybrat si tu velikost, která sedí do vašeho bytu. Velikost L je střední a má rozměry 410 x 210 x 636 mm a váží okolo 7 kg. Jediné, na co si musíte dát pozor je, aby čistička měla vždy dostatek prostoru kolem sebe z důvodu nasávání vzduchu.

Vpředu pak nalezneme logo Tesly a v horní části pak nalezneme kruhový displej. Tento displej pak pomocí zbarvení ukazuje kvalitu ovzduší s tím, že nejlepší je modrá a nejhorší fialová. Na displeji se také dozvíte množství částic ve vzduchu, vlhkost vzduchu nebo teplotu v místnosti. Na boku nalezneme senzor por kontrolu kvality vzduchu, který je potřeba pravidelně čistit.

Vzadu pak je úchyt na pohodlné přenášení a za krytem je předfiltr, HEPA filtr, uhlíkový filtr a fotokatalytický TiO2 filtr. Vše je pak doplněno ionizátorem a UVC lampou (253,7 nm). Ovládat tuto čističku pak lze nejen pomocí ovládacích prvků na zařízení, ale také pomocí aplikace. Nastavit si pak můžete nejen rychlost čištění, časovač vypnutí, režim čištění, ionizaci vzduchu, zapnutí/vypnutí displeje, ale také zapnutí a vypnutí čističky.

Foto: poskytnuto společností Tesla

FUNKCE

Podle technických údajů by Tesla SmarAir Purifier Pro L by měl mít průtok vzduchu 510 m³/h a příkon 30 W. Velikost L, kterou jsme testovali, je pak vhodná do místností o velikosti 25–43 m². Hlučnost se pak také pohybuje v relativně nízkých hladinách od 20 do 65 dB. To je hranice tak nízká, že je prakticky neslyšitelná.

Pro čištění pak můžete logicky využít manuální režim a řídit si chod čističky vzduchu sami nebo můžete využít automatický režim, který zkrátka navolí optimální rychlost díky údajům ze senzorů. Filtry jsou natolik jemné a citlivé, že by měly zachytit až 93% všech částic s průměrem 0,5 µm. UV záření se pak postará s přehledem o likvidaci toluenu, xylenu nebo benzenu.

Vhod také přijde aplikace Tesla Smart, díky které si můžete spustit čističku na nejvyšší výkon, což manuálně není možné. Aplikace je velice jednoduchá a intuitivní. Díky aplikaci tak můžete bez problémů ovládat čističku stejně, jako přes ovládací panel na horní straně. Zároveň máte v reálném čase přehled o kvalitě vzduchu ve své místnosti.

Foto: poskytnuto společností Tesla

ZÁVĚR

Tesla Smart Air Purifier Pro L je velice kvalitní čistička vzduchu, která je dobrá nejen pro alergiky, do bytů či baráků, ale i jako součást vaší chytré domácnosti. Její obsluha je jednoduchá a design je stylový. Každého pak potěší i nízké provozní náklady. Nevýhodou z naší strany jsou popisky v angličtině s tím, že se jedná o českou firmu a bylo by asi vhodné umožnit českých zákazníkům aplikovat například přelepky. Cenovka je pak velice přívětivá a slibuje dobrý poměr cena výkon. Tesla navíc nabízí do konce listopadu slevy, což dělá tento přístroj ještě zajímavější. Pro někoho, kdo má respirační problémy může tento přístroj znamenat i spásu.

Zdroj: uživatelské testování IT pro Tebe, tisková zpráva společnosti Tesla

POZITIVA

  • jednoduchý a snadno ovladatelný přístroj
  • elegantní
  • vysoká efektivita
  • konektivita s chytrou domácností od Googlu či Amazonu
  • nízké provozní náklady

NEGATIVA

  • Při skokové změně ovzduší začíná trochu zmatkovat

  • popisky v angličtině