Foto: Pixabay

Proti tomu se obratem ohradil druhý miliardář, Jeff Bezos, který doufal, že tuto zakázku dostane jeho společnost Blue Origin. Soud však určil, že rozhodnutí NASA bylo zcela v souladu se zákonem i s podmínkami vypsaného výběrového řízení. Proti tomu však podal Jeff Bezos další odvolání. Soud však dal znovu zapravdu NASA, která zveřejnila i důvody, proč se rozhodla pro Elona Muska.

Prvním důvodem byla nejnižší nabídnutá cena a druhým neméně důležitým důvodem byly zkušenosti. Na rozdíl od Jeffa Bezose, který má za sebou sotva první let, je Elon Musk ve vesmíru jako doma. Jeho společnost SpaceX totiž pravidelně zásobuje Mezinárodní vesmírnou stanici materiálem a zároveň transportuje i lidskou posádku.

Foto: Pixabay

Tento týden ve čtvrtek však soud definitivně určil, že na Měsíc přepraví lidstvo Elon Musk. Jeff Bezos tak již nemá možnost se odvolat. Nutno dodat, že v tomto případě je to ku prospěchu věci, protože dokud není ukončen soudní proces, nesmí se na projektu dál pracovat. Celá mise tak kvůli Jeffu Bezosovi nabírá nepříjemné zpoždění.

Podle dostupných informací by práce měly být obnoveny již 8. listopadu. Blue Origin s tím sice nesouhlasí, ale nemá na výběr. Vedení společnosti Blue Origin doufalo, že by mohla být jejich společnost alespoň druhým dodavatelem nebo náhradním dodavatelem, jak tomu bývá standardně u většiny projektů.

Zdroj: CNBC.com (odkaz)