Foto: Pixabay

Pandemie koronaviru nám obtěžuje život již dva roky a podle našich zákonodárců je jediným efektivním způsobem, jak se z této krize dostat, proočkovat celou populaci nebo alespoň její majoritní část. V souvislosti se zhoršující se situací u nás, bylo zvětšena intenzita kontrolování certifikátů a potvrzení o platném očkování, prodělané nemoci nebo negativním testu.

Na to však obratem reagoval černý trh, který začal chrlit tyto certifikáty včetně platných QR kódů. V praxi jde o padělek a jak policie, tak ministerstvo varuje občany, že prokázání se padělaným certifikátem je přísně stíháno a hrozí za to vysoké tresty.

Foto: Pixabay

Tyto falešné certifikáty získaly svou popularitu zejména u tzv. odmítačů očkování. Ty si totiž musí platit pravidelné testování z vlastní kapsy, což je finančně nákladné. Raději se tak uchýlí do nelegální oblasti a zakoupí si certifikát o očkování, který se na černém trhu pohybuje za cenu od 1 250 Kč do 4 000 Kč a při zpětné kontrole se jeví skutečně jako platný.

Pro větší anonymitu i ochranu padělatele je možná pouze platba kryptoměnou. Padělatelé jakýkoliv jiný způsob platby neuznávají. Celý tento podvod je možný díky jedné bezpečnostní trhlině na jednom z centrálních serverů pro očkovací certifikáty.

Díky této trhlině mohou útočníci zapsat anonymně do státní databáze prakticky libovolné údaje. Ministerstvo zdravotnictví již pohyb falešných certifikátů zaznamenalo a rozhodlo se na dotyčnou webovou stránku i na padělatele podat trestní oznámení. Mluvčí policejního prezidia, David Schön, však upozorňuje, že pokud se lidé prokazují falešnými certifikáty, které byly vyrobené na zakázku, hrozí jim pokuta až tři miliony nebo i vězení.

V České republice je prý systém hlídán a velice pečlivě se kontroluje, aby veškeré údaje byly spárovány s národním systémem ISIN a evropskou databází tak, aby certifikát byl platný po celé EU. Bohužel útočníci velice často generují certifikáty díky slabšímu zabezpečení zahraničních databází, jako je například systém v Bulharsku.

Někdy také bývá problém s nedostatečným zabezpečením systému u praktických lékařů. Ti často používají zastaralé systémy, které také nebývají aktualizovány. Nabourat se do tohoto systému je pro zkušené hackera otázkou pár minut. Od srpna pak nabídka těchto padělaných certifikátů vzrostla desetinásobně.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)