Foto: Pixabay

I když to možná někteří lidé tak nevnímají, i kryptoměny generují příjem, který podléhá zdanění. Ve smyslu zákona se spíše bere příjem při prodeji kryptoměn, i když jejich hodnota kolísá během roku a vyšší hodnotou kryptoměn svým způsobem také generuje příjem.

Rakousko například nově oznámilo, že od příštího března zavede speciální daň na příjmy z kryptoměn, která bude 27,5 %. Tato zpráva pak pochází přímo z rakouského ministerstva financí. V České republice se pak kryptoměny daní stejnou daní, jako je tomu v případě akcií, to znamená 15 % sazbou.

Foto: Pixabay

Zajímavé je, že i když bude daň zavedena oficiálně od 1. března 2022, měla by se zpětně aplikovat i na kryptoměny získané od 28. února 2021. Výjimku dostal pouze kryptoměny, které byly nakoupeny před 28.únorem tohoto roku.

Určitou výjimku by ale měly dostat i držitelé kryptoměn, kteří budou svou kryptoměnu k 1.březnu 2022 vlastnit déle než jeden rok. Podle rakouského ministra financí Gernota Blümela je zavedení této daně spravedlivé pro investory, protože zajišťuje rovnější podmínky na trhu. Zároveň prý chtělo ministerstvo pomoci odbourat nedůvěru a předsudky vůči digitální měně. Otázkou je, zda zdanění 27,5 % je ten správný způsob.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)