Foto: Pixabay

Americká vesmírná agentura NASA měla v původním plánu dopravit lidstvo zpět na Měsíc v roce 2024. Zpočátku to vypadalo, že by se tento termín skutečně mohlo podařit dodržet. NASA vypsala včas výběrové řízení na přistávací modul, který vyhrála společnost Elona Muska SpaceX.

Vše vypadalo slibně, ale výsledek výběrového řízení se nelíbil konkurenční společnosti Blue Origin, reps. jejímu majiteli Jeffi Bezosovi. Proto také podal odvolání k soudu, a to opakovaně. Soud nakonec rozhodl ve prospěch Elona Muska s tím, že NASA neporušila žádný zákon, když přidělila tuto lukrativní zakázku právě společnosti SpaceX.

Foto: Pixabay

Bohužel se těmito soudními tahanicemi pozdržel celý vývoj. SpaceX logicky na přistávacím modulu nepracovala, protože nevěděla, zda to bude ona, kdo ho bude vyrábět. Místo v srpne se tak vývoj rozjede až tento měsíc. V důsledku toho se odkládá přílet lidské posádky na Měsíc až na rok 2025.

Mluvčí NASA doslova uvedl, že mise Artemis III nebude dříve než v roce 2025. Mise Artemis I pak bude první fází, která provede nepilotovaný robotický let na Měsíc. Mise Artemis II pak přivede lidskou posádku na oběžnou dráhu Měsíce, ale půjde čistě o průzkumný let. Teprve až mise Artemis III má přivést lidskou posádku až na Měsíc.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)