Foto: Pixabay

Jestli byl letošní rok výjimečný i něčím jiným, než covidem, byly to určitě ceny kryptoměn. Ty se totiž během letoška několikrát znásobily, což je pro těžaře samozřejmě dobrá zpráva. Na druhou stranu vidina snadného výdělku láká stále více lidí, což úměrně souvisí s tím, že se spotřebovává i více elektřiny na provoz těžebních zařízení.

Podle Švédska jde o naprosto zbytečnou věc, která jen zatěžuje životní prostředí. Zátěž životního prostředí je již prý tak masivní, že chce navrhnout hlavním orgánům v Evropské unii, aby byly kryptoměny v celé Evropě zcela zakázány. Podle ředitele švédského úřadu pro finanční dohled, Erika Thedéena, i ředitele švédské agentury pro ochranu životního prostředí, Björna Risingera, ohrožují kryptoměny splnění závazků stanovených v Pařížské klimatické dohodě.

Foto: Pixabay

Proto napsali všichni ředitelé švédských finančních i environmentálních regulačních orgánů společný otevřený dopis, ve kterém vyzývají a žádají o zákaz těžby kryptoměn typu „proof-of-work“ na celém území Evropské unie. Cílem ale není jen zastavit současnou těžbu, ale chtějí znemožnit i založení nových těžebních farem. Zároveň by mělo být zakázáno společnostem provozujícím kryptoměny označovat se za ekologické či ekologicky udržitelné.

Systém „proof-of-work“ je obecně používaná metoda těžby, kterou se těží třeba i Bitcoin či Ethereum. Při tomto typu těžbu musí těžební stroj řešit nejrůznější matematické a logické hádanky, kterým jakoby potvrdí určitou transakci v dané síti. Postupem času ale rostou nároky na výpočet těchto hádanek. V praxi tak pro vytěžení stejného množství kryptoměn potřebujete stále více výpočetního výkonu a elektřiny.

Výše zmínění ředitelé pak tvrdí, že jen kvůli těžbě Bitcoinu se znásobila spotřeba elektrické energie ve Švédsku, a to až o stovky procent. Analytici ze univerzity v Cambridge a Digiconomist tvrdí, že jen pro těžbu Bitcoinu a Etherea se spotřebuje každý rok dvakrát více elektřiny, než jaká je spotřeba celého Švédska.

Další zajímavostí je, že na těžbu jednoho bitcoinu spotřebujete tolik elektriky, že elektromobil na ní ujede 1,8 milionů kilometrů. Každý den se ale vytěží více než 900 bitcoinů. Podle Švédska je to jednoznačné plýtvání obnovitelnou energií, která by mohla sloužit lidem. V praxi nelze nesouhlasit s názorem, že kryptoměny jsou pro někoho business, ale v praxi nejsou k ničemu potřeba a pokud by nebyly, pravděpodobně by se nic zásadního nestalo.

Ve Švédsku se dlouhodobě zaměřují na posilování obnovitelných zdrojů energie, díky čemuž docílili i poměrně nízkých cen za elektrickou energii. To pochopitelně láká těžaře. Poté, co Čína chytře zakázala kryptoměny se část těžebních farem přesunula právě sem.

Zdroj: PCGamer.com (odkaz)