Foto: Pixabay

Je to jen pár měsíců, kdy Japonsko hlásilo rekordní přírůstky v počtu nakažených okolo 20 000 koronavirem. V současné době počty nově nakažených jakoby zázrakem klesly na pouhé desítky denně. Zajímavé je, že ani odborníci pořádně nechápou, jak je toto možné, když se žádné opatření v poslední době nezpřísnilo.

Nejpravděpodobnější varianta podle odborníků je, že virus v Japonsku zmutoval do několika variant, které následně začali bojovat sami se sebou. Přitom ještě na konci prázdnin nebyl sebemenší náznak toho, že by se situace měla zlepšit.

Foto: Pixabay

Epidemiologové byli na počátku pandemie nešťastní z nově vzniklých mutací, ale jak se zdá, je možné, že nově vzniklé mutace mohou zmutovat špatně a nová varianta buď zrovna zanikne nebo začne požírat jiné varianty a mutace.

Pravdou ale zůstává, že na rapidním zlepšení se určitě podíleli i další faktory, jako je očkování, kolektivní imunita a v neposlední řadě také disciplína Japonců. Nicméně epidemiologové potvrzují, že pokud by virus nezačal požírat sám sebe, nikdy by takto drasticky čísla nespadly.

Zdroj: CNN.iprima.cz (odkaz), JapanTimes.com (odkaz), News.com. au (odkaz)