Foto: Pixabay

Většina vlád světa se snaží přesvědčit své občany, aby se nechali očkovat. Problém však je, že vakcína proti koronaviru neochrání očkovaného stoprocentně. Spíše než aby zabránil infekci, dokáže zmírnit její průběh. V každém případě je zapotřebí být stále obezřetný a dodržovat veškerá bezpečnostní opatření i v případě, že jste očkovaní.

Očkování se v budoucnu může stát minulostí. Výzkumný tým z univerzit Chapell Hill v Severní Karolíně a Duke v Durhamu přišel na účinnou protilátku, která v praxi zabraňuje replikaci původce onemocnění covid-19 SARS-CoV-2.

Foto: Pixabay

Protilátka se prozatím jmenuje DH1047 a podle provedených testů dokáže stoprocentně neutralizovat původce covidu-19, SARS i dvou dalších netopýřích nemocí. Testováno při tom bylo více než 1 700 nejrůznějších protilátek, ale jako nejlepší vyšla právě DH1047, která nejenže zabrání nákaze, ale také dokáže pomoci s léčbou u již nakažených jedinců.

V praxi funguje tak, že se naváže na viry a zabraňuje jim v replikaci. Podle odborníků by mohla být klíčem k vyřešení současné pandemie, ale zároveň by mohla sehrát klíčovou roli u všech budoucích potencionálních pandemií, které by byly na bázi SARS.

Výhodou této protilátky je skutečnost, že se navazuje na koronavirus v místě, které je pro většinu mutací společné a neměnné. To ji umožňuje neutralizovat širší spektrum koronavirů. Prozatím proběhli velice úspěšné testy na myších. Objevení protilátky je prvním krokem na cestě k účinnému léku. V případě budoucího nasazení u lidí se samozřejmě nedají vyloučit rozdílné reakce a vedlejší účinky. Proto také bude probíhat další testování. Reálné nasazení je proto prozatím v nedohlednu. Pozitivní však je, že protilátka je již na světě.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)