Foto: Pixabay

Díky neustále novým a novým vlnám pandemie koronaviru krachují nejrůznější společnosti a oslabuje se celá ekonomika. To má mimo jiné za následek velkou inflaci a v podstatě peníze ztrácí svoji hodnotu. Pokud si uložíte do banky tisíc korun, za dva roky si za ně koupíte o mnoho méně zboží než nyní. Proto se vyplatí investovat do něčeho, co na rozdíl od peněz svou hodnotu neztrácí, ale naopak získává.

Řeč je o od pravěku uznávané komoditě – o zlatu. Existuje totiž možnost investovat své úsporu do zlatých cihliček, které pochází ideálně přímo z mincovny. Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě zlatých cihel nevyrábí. Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna. Proto je v České republice na trhu poměrně úzká nabídka zlatých slitků převážně švýcarských rafinérií.

O to pestřejší je škála cen, za které můžete identické slitky koupit u různých prodejců. Rozpětí cenových nabídek nejlevnějšího a nejdražšího prodejce přesahuje i 10 procent! Češi tak platí při nákupu zlatých slitků víc než Němci nebo Rakušané. Nákup investičního zlata se jim může zbytečně prodražit.

Foto: Pixabay

Existují pro tak extrémní cenové rozdíly racionální důvody?

„Slitek ze stejné rafinérie, stejné hmotnosti a stejné ryzosti by měl mít ve stejné prodejní lokalitě i stejnou prodejní cenu.“ Říká Pavel Trtík z e-shopu zlate-mince.cz. Sledovat cenu zlata na komoditní burze proto nestačí. V praxi je to se zlatem trochu podobné, jako s jiným zbožím. Musíte srovnávat ceny jednotlivých prodejců a nakupovat u takových, kteří jsou levní a na trhu působí již několik let. Oplatí se vám to i při nákupu menších slitků. Při investicích se zkrátka chovejte rozumně a nepospíchejte, ale spíše si celou problematiku v klidu nastudujte, abyste své finance co nejlépe zhodnotili.