Foto: Pixabay

Není to tak dlouho, co jsme všichni používali obyčejná hesla nebo čtyřmístné piny. Poté přišla malá revoluce v podobě biometrických údajů. Nově si každý uživatel mohl odemknout mobilní telefon přes chytré rozpoznávání obličeje nebo pomocí otisku prstu.

Nyní však nastává doba, kdy se začíná pochybovat o etické a morální stránce rozpoznávání obličeje. Přesně o tomto problému začala přemýšlet i společnost Facebook, která spravuje na svých serverech miliardy mediálních souborů, ze kterých se snaží rozpoznávat obličeje. Na základě těchto rozpoznaných obličejů pak doporučuje těmto uživatelům fotky, na kterých jsou vyfoceni nebo jim doporučuje nové přátelství.

Foto: Pixabay

Tato funkce však v nejbližších týdnech bude ukončena a spolu s tím chce Facebook smazat i většinu dat, která za tímto účelem nasbírala. Hlavním důvodem podle společnosti Meta (dříve Facebook) byly obavy ze zneužití technologie rozpoznávání obličejů ze strany vlád, policie nebo útočníků.

Další důvodem je prý skutečnost, že zákonodárci jednotlivých zemí doposud nedokázali nastavit jednotná pravidla, jak tuto technologii využívat. Technologie totiž postupuje rychleji než zákon. Identický důvod pro ukončení vývoje technologií pro rozpoznávání obličejů uvedla v loňském roce i společnost IBM.

Hlavní nevýhodou podle společnosti Meta je, že se deaktivuje i funkce AAT (Automatic Alt Text), cože je vytváření popisků k obrázkům pro zrakově postižené. Díky této funkci dokázali poznat, kdo je na fotografii vyfocen. Technologie však zůstane zachována, avšak pouze pro případ pomoci lidem získat přístup k jejich uzamčenému účtu.

Deaktivace této funkce pak zasáhne zhruba miliardu uživatelů po celém světě a má být provedena ještě před koncem tohoto roku.

Zdroj: About.FB.com (odkaz)