Foto: Pixabay

Doposud platila hranice 22 EUR, při které se ještě nemuselo řešit nic a takové levné zboží bylo osvobozeno od DPH i od cla. Díky novým podmínkám se ale jinak levné zboží prodraží a to i o několik set korun. Zůstává zde však ještě jeden problém. Zákazníci znají oblíbené platformy s čínským zbožím a vědí, že na těchto platformách musejí počítat s přidáním DPH a cla.

Některé z nich si kvůli těmto nařízením zřídili vlastní sklad v EU, takže při nákupu některého zboží z AliExpressu nebudete platit ani DPH a ani clo. Problém nastává u e-shopů, které se tváří jako plně české. Jde o to, že přijdete na hlavní stránku e-shopu, který je celý v češtině a je registrován na české doméně.

Foto: Pixabay

V kontaktních údajích je uvedena česká společnost s ručením omezeným a dokonce tam je i telefonní číslo na zákaznickou podporu v České republice. Přesto vám zboží přijde až do 40 pracovních dnů se složenkou jako doplatek DPH, cla a poplatku České poště za vyřízení celních dokumentů. Ptáte se proč?

Je to jednoduché – tyto e-shopy vědí, že když uvedou na viditelném místě, že doba dodání je 40 pracovních dnů a že ta česká společnost je jen zprostředkovatel či provozovatelem internetového obchodu, ale že prodávajícím je společnost z Pekingu či Hong Kongu, přijdou o veškeré zákazníky.

Z pohledu České obchodní inspekce se ale nejedná o podvod či klamání zákazníků, protože ve svých obchodních podmínkách to malým písmem mají uvedeno. Z pohledu legislativy je to tak jen nepozornost zákazníka, který při závěrečném kroku platby potvrzuje obchodní podmínky.

Tam bývá doslova napsáno: „Prodávajícím je obchodní či výrobní firma v zahraničí, tj. zejména v Číně, Hong Kongu a Singapuru (dále jen ,,Dodavatel“).“ V momentě, kdy uvidíte někde na e-shopu v obchodních podmínkách tuto větu, počítejte s prodražením vaší objednávky. Mezi tyto na první oko české e-shopy patří například balando.cz, lunzo.cz nebo postovnezdarma.cz. Všechny tyto e-shopy mají uvedeného českého provozovatele, ale jako prodávajícího mají uvedenou nespecifikovanou společnosti z Číny. V praxi se tak vlastně ani nedovíte, od koho zboží kupujete, resp. komu posíláte peníze za zboží. Je tak nezbytné, abyste si u všech e-shopů, kde nakupujete, detailně prověřily obchodní podmínky, nebo se vám letošní Vánoce mohou silně prodražit.

Zdroj: tv.nova.cz (odkaz)

.