Foto: Pixabay

Sociální síť Instagram, kterou vlastní stejně jako Facebook společnost Meta, má od svého založení velký problém v podobě falešných účtů. V praxi je podle vývojářů velice těžké či přímo nemožné najít nějaké účinné opatření, které by definitivně zabránilo podvodníkům vytvářet a zneužívat falešné účty.

I přes to však svou práci vývojáři nevzdávají a přišli se zcela unikátním konceptem, kdy se k ověření totožnosti musí pořídit krátké video selfie. Podle společnosti Meta by tato krátká selfie neměla být veřejně dostupná a do 30 dnů budou ze sociální sítě trvale smazána. Instagram by také v budoucnu neměl shromažďovat žádné biometrické údaje jako je rozpoznávání obličejů.

Foto: Pixabay

Každý nový uživatel si zkrátka bude muset natočit krátký videoklip. Ten pak podrobí videoklip svým algoritmům umělé inteligence, které následně ověří, zda je osoba na videu skutečná. U již existujících účtů nebude prozatím žádné dodatečné ověřování pomocí videa potřeba. Při zakládání účtu bude muset uživatel třeba otáčet hlavou různými směry dle instrukcí, aby potvrdil, že se nejedná o nastrčenou fotografii.

Pro vývojáře Instagramu nejde o řádnou velkou novinku, protože na podobné technologii pracují již delší dobu. Na chvíli dokonce spustili jednu z prvotních verzí této technologie, a to loni v srpnu. Vzhledem k její nedokonalosti v té době, musela být za nedlouho zase pro technické chyby stažena. Obdobu tohoto ověření již využívá například Tinder či Bumble s tím rozdílem, že požadují místo jednoho videa sérii fotografií.

Zdroj: xda-developers.com (odkaz)