Foto: Pixabay

Vláda Andreje Babiše přišla na počátku pandemie s mobilní aplikací pro chytrou karanténu eRouška. Všem, kteří tuto aplikaci nainstalovali do svého mobilního telefonu pak eRouška sbírala veškeré údaje o rizikových kontaktech.

Během svého aktivního období poslala více než 400 tisíc upozornění na rizikový kontakt. I když nová vláda chce pandemii čelit masivním trasováním, oznámilo ministerstvo zdravotnictví, že aplikace bude ukončena. Podle oficiálního vyjádření na Twitteru prý s ohledem na proočkovanost, další nástroje a vývoj epidemie již nadále není potřeba.

Aplikace byla vypnuta k poslednímu říjnu a v té době ji aktivně používalo půl milionu uživatelů. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví je stejně většina uživatelů, kteří mají eRoušku stále ještě aktivní, již naočkována. Nová vláda se prý chce spoléhat na O-T-N (očkování, test, prodělaná nemoc) a také na nové aplikace Tečka a čTečka, které hlídají platné certifikáty.

Samotná aplikace eRouška prý nebude po deaktivaci provádět žádné operace, a to ani na pozadí. Navíc má zabírat naprosté minimum místa. Veškerá sebraná data pak můžete vymazat přímo v aplikaci, popřípadě budou automaticky smazána do dvou týdnu od deaktivace. Zda je tento krok moudrý ukáže až čas.

Zdroj: iRozhlas.cz (odkaz)