Foto: Pixabay

Aplikace eRouška byla počinem právě odcházející vlády Andreje Babiše a jeho ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. V praxi byla tato aplikace vyvinuta tak, že váš chytrý telefon přes Bluetooth naskenoval zařízení, která jsou v dosahu a která mají také nainstalovanou aplikaci eRouška. Tyto údaje o kontaktech pak byly v aplikaci uloženy anonymně po dobu několika dní.

Pokud se někdo nakazil koronavirem a používal tuto aplikaci, dostal od hygienické stanice příslušný jedinečný kód, který zadal do své aplikace a ta rozeslala upozornění všem kontaktům, které měla uložené. Někteří uváděli, že eRouška běží na pozadí a spotřebovává velké množství baterie, a z tohoto důvodu ji také často lidé odinstalovali.

Foto: Pixabay

Druhým problémem bylo, že si aplikaci stáhlo jen 1,7 milionů Čechů, což není efektivní. Pokud by si ji stáhla většina, tak bychom dosáhli takřka dokonalého trasování. Před nedávnem se ale vyslovila nová vláda Petra Fialy, že tuto aplikaci již nechce využívat a že si připraví efektivnější metody sledování. Proto byla činnost této aplikace oficiálně ukončena.

Nyní je však vše zcela jinak. Na dnešní tiskové konferenci uvedla nová vláda, že by měla zájem na to obnovit aplikaci eRouška a dál využít její potenciál. V nové vládě se totiž shodli na tom, že se jedná o jednoduchý a efektivní nástroj pro trasování nákazy.

Další zvyšování kapacity a efektivity trasování chce budoucí koalice pomocí externích call centrech či pomocí reklamní kampaně na propagaci eRoušky. ERouška však zaznamená drobné změny, protože bude upravena tak, aby vyhovovala i očkovaným. V tuto chvíli se aplikace dostala do režimu offline a funguje jen pomocí push notifikací, aby její vývojáři mohli upozornit ty, kteří si ji ještě neodinstalovali o novém osudu. Otázkou je, proč se tedy provoz ukončoval. Mnoho uživatelů si tuto, pro ně nepotřebnou, aplikaci odinstalovalo a těžko si ji nainstalují zpět. V praxi došlo k ukončení na přelomu října a listopadu a nyní po měsíci se zase spouští. ,

Co si o tom myslíte vy? Napište nám svůj názor do diskuze.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)