Foto: Pixabay

Volby se rychle blíží a posledních pár dní jsme mohli být svědky tradičních předvolebních debat. Ty jsou specifické tím, že je zejména pro moderátora velice náročné je jakkoliv usměrnit. Politici rádi přetahují stanovené časové limity a rádi odbočují od tématu. Jedna z hlavních debat proběhne dne na České televizi, které se zúčastní lídři osmi stran, hnutí a koalic.

To by samozřejmě nebylo nic výjimečného. To, čím bude tato debata jedinečná je fakt, že mimo moderátorky Světlany Witowské bude otázky klást i virtuální moderátorka – umělá inteligence, která se sama zvolila jméno Matylda. Je to vůbec poprvé, co bude umělá inteligence vpuštěna do politické debaty.

Foto: Pixabay

Dramaturgyně, Martina Riebauerová, pak vypověděla, že každá debata musí být připravována dlouho dopředu, protože některá témata jsou kontroverzní a dá se s určitou pravděpodobností očekávat, že vyvolají diskuzi, proto je potřeba takovým tématům dát větší časový prostor. Zda se umělé inteligenci podaří usměrnit naše politiky či nikoliv není zcela jasné. Nejasná je i skutečnost, jaký prostor umělá inteligence dostane a jaké pravomoci zasáhnout do debaty bude mít.

Zdroj: CT24.ceskatelevize.cz (odkaz)