Foto: Pixabay

Lidé po celém světě se obávají skutečnosti, že by někde mohl vzniknout konflikt, který by mohl eventuálně přerůst ve světovou válku. Podle bezpečnostních expertů se takovýto konflikt rýsuje mezi Tchaj-wanem a Čínou. Čína nepřetržitě provokuje Tchaj-wan a za poslední čtyři dny vyslala čínská armáda do tchajwanského vzdušného prostoru celkem 149 bojových letadel.

Podle analytiků to není normální a značí to příchod nepříjemných událostí, kdy úžina oddělující pevninskou Čínu a Tchaj-wan má potenciál stát se nejnebezpečnějším místem na Zemi. Podle čínských médií jde jen o demonstraci síly a moci Číny, která si na území Tchaj-wanu dělá svůj nárok. Zahraniční novináři a analytici mluví spíše o přípravě na válku.

Během pátečních oslav k 72. výročí založení Číny bylo v rámci demonstrace síly vysláno do vzduchu několik letadel a mezi nimi i 12 bombardérů H-6 s tím, že každý dokáže odpálit až 72 řízených střel. Právě toto může být jeden z důvodů, proč si analytici dělají obavy. Naprosto nevídané v moderní historii jsou i každodenní nálety čínských letadel.

Letectvo Čínské osvobozenecké armády pak má asi 2 000 stíhaček a při tom stačí, aby jediná z nich vystřelila a může to zažehnout běh událostí vedoucích reálně až k další světové válce. Dalším důvodem čínského chování může být dle odborníků signalizovat Spojeným státům a Tchaj-wanu, že nemají překračovat tzv. červenou čáru.

Tchaj-wan je však z pohledu Číny jen rozbouřená provincie, kterou si kdykoliv vezme zpět, a třeba i silou. Tchaj-wan je pak tolerován jen několika jinými státy a sama prezidentka Tchaj-wanu prohlásila, že bude ostrov před agresivní Čínou bránit, ale také varovala, že obrana jejich demokracie může mít katastrofální následky.

Celé situaci samozřejmě nepomáhá ani fakt, že USA se spojily s Velkou Británii a Austrálií a umístí k pobřeží Austrálie jaderné ponorky, aby byla Čína lépe na dostřel. To jen celou situaci eskaluje. Na druhou stranu, pokud dojde k útoku Číny na Tchaj-wan, jsou Američané připraveni zasáhnout. K uklidnění celé situace vyzvalo Japonsko, Spojené státy i Francie. Japonsko se však také začíná připravovat na případnou obranu Tchaj-wanu.

Zdroj: SeznamZpravy.cz (odkaz)