Foto: Pixabay

Podle posledních zpráva měla ruská civilní rozvědka SVR zahájit cílený útok na stovky až tisíce amerických vládních a firemních počítačových sítí a dále na sítě ekonomických institutů. Tuto šokující zprávu přenesl server The New York Times s odvoláním na společnost Microsoft a odborníky na kybernetickou bezpečnost.

Útoky jsou pravděpodobně jen reakcí na nové sankce, které na Rusko uvalil současný americký prezident Joe Biden. Jenže Biden zase reagoval na prokázanou sérii špionážních operací ze strany Ruské federace. Otázkou pak je, kdo byl první a kdo vlastně reaguje.

Podle dostupných informací a Toma Burta, bezpečnostního pracovníka Microsoftu, nejde jen o nějaké drobné útoky, ale o velmi vážné, rozsáhlé, sofistikované a přetrvávající. Vládní úředníci se domnívají, že útoky jsou cíleny na data uložená na cloudu. První takovýto útok zaznamenal Demokratický národní výbor v průběhu voleb v roce 2016.

Foto: Pixabay

Informace poskytnuté společností Microsoft sice uvádí, že úspěšnost ruských útoků je malá. To však nic nemění na faktu, že přes 600 organizací oznámilo 23 000 pokusů o útok. Letos již jednou proběhla aféra ohledně hackerských útoků, a to na společnost SolarWinds, za které Bílý dům také obviňuje ruskou civilní rozvědku SVR.

Podle národních bezpečnostních expertů však tento typ útoků má být stále klasifikován jako špionáž a pokud jsou zde nějací viníci, musí obvinit i společnost Microsoft a další technologické giganty poskytující cloudové služby z nedostatečného zabezpečení.

V dřívějších dobách panoval obecný názor, že data by měla být především v cloudu, kde jsou dostupná, ale zároveň jsou chráněná. Díky Rusku nyní víme, že to není zcela pravda a že především závisí na míře zabezpečení ze strany poskytovatele služeb. Bezpečnostní experti se obávají, zda ruští hackeři jen netestují odolnost amerického cloudu pro případný budoucí masívní útok.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)