Foto: Pixabay

V době, kdy šel do kin film Matrix, byli všichni diváci přesvědčeni o tom, že se jedná jen o sci-fi a totálně nereálnou věc. V tomto filmu, lidé žili ve virtuální realitě a nevnímali, že vlastně nežijí reálné životy. S postupem let se však zdá, že to až takové sci-fi není.

Společnost Facebook se totiž rozhodla najmout 10 000 lidí jen v zemích Evropské unie. Jejich úkol by měl být prostý – vyvinout „virtuální vesmír“ nazývaný ¨provozně metaverse. Podobné ambice má i známé herní studio Epic Games, které se asi nejvíce proslavilo hrou Fortnite.

Podle mluvčího společnosti Epic Games má tento prostor sloužit mimo jiné k prezentaci nových her a zároveň to má být místo pro setkávání lidí využívajících systémy pro virtuální realitu. Projekt pro metaverse byl spuštěn oficiálně již letos v dubnu a mnohým může skutečně připomínat Matrix nebo filmovou adaptaci díla Ready Player One.

V obou příbězích je pak shodně lidstvo umístěno do virtuální reality, kde tráví veškerý svůj čas. Časem ztrácí pojem o skutečném životě, času i prostoru a jsou zcela pohlceni a pojem virtuální realita a realita jim zkrátka zcela splyne.

Podle hlavního šéfa Epic Games, to bude zkrátka prostor, kde byste stejně, jako v uvedeném příkladě, mohli trávit svůj volný čas. Místo, abyste byli zavřeni v bytě, přesunuli byste se někam na pláž spolu se svými přáteli ze všech koutů světa.

Časem by metaverse mohl nahradit i firemní akce a prezentace, kde byste se místo služební cesty do nějakého kongresového hotelu prostě jen připojili přes virtuální sadu a byli byste zde skutečně přítomni, ale z pohodlí vašeho domova. Podle některých společností je to kvalitní náhrada za hromadné konferenční hovory.

Pandemie koronaviru celému projektu jen prospěla, protože lidé měli větší potřebu po digitalizaci a vzájemném propojení přes virtuální svět. Epic Games pro tento projekt dokonce získalo od investorů investici ve výši 21,6 miliard korun.

Téměř identický plán má, jak již bylo řečeno, i společnost Facebook. Realizaci pak očekává v horizontu deseti až patnácti let. Obě společnosti pak o vzájemné spolupráci doposud neuvažovali a navíc chtějí obě v budoucnu směřovat své virtuální světy jiným směrem. Nejpravděpodobněji však tyto společnosti povedou konkurenční válku podobnou té v dobývání Marsu.

Zdroj: CNBC.com (odkaz)