Foto: Pixabay

VZHLED

Designově se zdá, že mobilní telefon Oppo Reno 5 je spíše průměr, protože nedisponuje žádnými lepšími materiály ani designovými prvky, které by ho výrazněji odlišili. Opravdu povedený je pak výběr barvy, kdy zejména modré provedení je skutečně elegantní a velice líbivé. Zadní strana je pak vyvedena v matné úpravě, což je vždycky dobře, protože tato úprava zabraňuje vzniku nepříjemných otisků prstů.

Konstrukčně se mobilním telefonům Oppo Reno 5 Z i 5G nedá nic vytknout a na dotek působí velice robustně a příjemně. Rámeček kolem displeje by v případě Reno 5Z mohl být tenčí, ovšem v případě modelu 5G se jedná o tzv. infinity displej, který je skutečně velice povedený. Na zadní straně se pak nachází modul fotoaparátu, který je více méně zarovnaný spolu s tělem. Samozřejmostí je pak silikonové pouzdro a ochranná folie na displej přímo v balení.

VYBAVENÍ

Ze předu na nás kouká velký 6,43″ AMOLED displej s rozlišením 1080 x 2400 pixelů (409 ppi) a maximálním jasem 750 nitů. U modelu 5G se pak setkáme s obnovovací frekvencí 90 Hz, kdežto u levnějšího modelu Z narazíme na nižší obnovovací frekvenci. Musíme pochválit i pozorovací úhly, které jsou více než dobré a i čitelnost textu na displeji je za přímého protisvětla dostačující.

Uvnitř pak tepe osmijádrový procesor Snapdragon 765G 5G. Tento výkon je doplněn o grafiku Adreno 620 8/12 GB RAM a 128/256 GB vnitřní pamětí. Vnitřní paměť bohužel nejde již rozšiřovat o microSD kartu, což je zároveň asi i největší nevýhoda tohoto telefonu. Na druhou stranu musíme ocenit přítomnost audio konektoru 3,5 mm. Chybí zde i certifikace odolnosti proti vlhku či prachu.

VÝDRŽ

Kapacita baterie je 4 300 mAh, což je v podstatě zlatý střed. Výhodou a velkým plusem je nabíjení 65W SuperVOOC 2.0, který dokáže nabít telefon z nuly na sto za více než půl hodiny. Tím se stává výdrž u mobilních telefonů Oppo atraktivní. Z našeho testování pak vyplývá, že i když zapnete veškeré funkce a snažíte se ho cíleně unavit, vydrží až do večera. Poslední věcí ohledně výdrže je další plusový bod za to, že tuto rychlo nabíječku přidává Oppo přímo do balení, což v dnešní době přestává být již standardem.

OPERAČNÍ SYSTÉM

Co se týče operačního systému nalezneme zde Android 11 s nadstavbou ColorOS 11.1. Systém pracuje rychle, plynule a zdá se, že je naprosto odladěný. Samozřejmostí je pak noční režim, Always-on displej nebo třeba filtr modrého světla. Někteří by však mohli postrádat některé z funkcí, na které jsou z jiných nadstaveb zvyklí. Nicméně zde naleznou vše, co potřebují.

FOTOAPARÁT

Na zadní straně nalezneme čtveřici fotoaparátů s tím, že v případě modelu 5G má hlavní fotoaparát 64 Mpx a model Z pak má jen 48 Mpx se světelností f/1,7. Dále je zde snímač se světelností f/2,2 a nakonec je zde makro a bokeh objektiv s 2 Mpx rozlišením a světelností f/2,4. Z našeho testu vyplývá, že pokud máte dobré světelné podmínky, vyfotí Oppo Reno 5 skvělé fotky. Fotky pak nejeví známky velkého šumu, neostrosti a dokonce netrpí ani nerealisticky vykreslenými barvami. Se zhoršujícími se světelnými podmínkami jsou logicky i fotky trochu horší. Fotky vyfocené v noci pak mají trochu šumu. Přední selfie kamera je pak naprosto dostačující pro fotky na sociální sítě, obchodní hovory nebo s přimhouřenými očima i pro selfie fotografie.

ZÁVĚR

Oba testované mobilní telefony Oppo Reno 5 jsou novinkami na našem trhu. Vstup této značky na český trh se dá hodnotit jako úspěšný a již nyní má své přiznávce. Pozitivně můžeme určitě hodnotit displej, výdrž baterie, podporu rychlého nabíjení, dobře nakonfigurovaný systém, nadstavbu ColorOS a konec konců i celkem vydařené fotky z hlavního fotoaparátu. Jasnou nevýhodou jsou bezpochyby fotky pořízené za horších světelných podmínek, průměrný zvuk, absence certifikátu odolnosti proti vlhkosti či prachu a někomu by mohla vadit i vyšší cenovka. Pokud se chce Oppo udržet na českém trhu, má jistě velkou budoucnost, ovšem za nás bychom mu doporučovali ubrat na ceně nebo přidat na výbavě.

Zdroj: informace poskytnuty společností Oppo