Foto: Pixabay

Koronavirus naprosto paralyzoval na určitou dobu společnost a naštěstí již existuje i řada vakcín, kterým se sice nedá na 100% předcházet onemocnění koronavirem, ale které nám minimálně dokáží zajistit mírnější průběh. Bohužel se díky tomu společnost paralyzovala díky tomu na dva tábory – ty, kteří jsou očkovaní a ty, kteří jsou neočkovaní.

Na začátku je důležité zmínit, že ne každý neočkovaný je anarchista a odpůrce vakcín. Důvody pro to neočkovat se mohou být různé, jako například jiné chronické onemocnění, dostatečné množství protilátek nebo porucha imunitního systému. Nicméně i přesto jsou tito lidé dost často společností odsouváni a jsou až handicapovaní.

Foto: Pixabay

Ve Spojených státech amerických se nově otevřela i otázka týkající se transplantace orgánů, protože zdravotnické zařízení cíleně upřednostňují pacienty očkované proti COVID-19 a ty neočkované přesouvají na konec čekací listiny nebo je z listiny dokonce odstraňují. Celá myšlenka je pak velice prostá, protože je v USA stále vysoké riziko nákazy onemocněním COVID-19, je zde ohrožena užitnost vzácných život zachraňujících transplantovaných orgánů. Zdravotníci se zkrátka obávají, že pacient může být nakažen a užitná hodnota orgánu bude na nule.

Dalším problémem je, že pacienti čekající na transplantaci orgánu musejí užívat imunosupresiva, která zabrání jejich tělům odmítnout nový orgán. Tyto imunosupresiva bohužel činí příjemce orgánů velice náchylného k jakékoliv infekci. Riziko úmrtí takovýchto pacientů je pak až 30%. Podle amerických zdravotníků je běžné požadovat očkování na různé choroby, protože již nyní se vyžaduje očkování na hepatitidu A, hepatitidu B, chřipku nebo tetan.

Zdroj: ArsTechnica.com (odkaz)