Foto: Pixabay

Lidově se tekutině AdBlue říká močovina a podle definice se jedná o kapalné aditivum, které má snižovat emise oxidů dusíku ve výfukových plynech. Z pohledu složení se jedná o směs deionizované vody a močoviny, která je zde zastoupena zhruba s třetinovým podílem. Jaké jsou podle odborníků alternativy v případě nouze, kdyby zkrátka tento produkt zmizel z trhu?

ČPAVEK

I když existují na trhu automobily, které dokáží zpracovat čistý čpavek místo močoviny, není to příliš vhodná alternativa, protože výše zmíněné modely mají i systém inteligentního dávkování. Je to však způsob, jak z dlouhodobého hlediska tuto krizi vyřešit. Bylo ale zapotřebí, aby celý systém změnili již výrobci v továrnách.

Foto: Pixabay

LIDSKÁ MOČ

Lidská moč má bohužel desetkrát nižší koncetraci močoviny, než AdBlue potřebuje. Zde však záleží na jedinci, protože například u diabetiků je poměr močoviny znatelně vyšší. Druhým důvodem, proč by se nedalo AdBlue alternovat lidskou močí je její složení. Lidská moč totiž mimo vodu a čpavek obsahuje i celou řadu dalších látek vylučovaných z těla, které by dříve či později ucpaly filtr pevných částic. Pokud by se však provedly drobné technické změny, bylo by dle odborníků možné použit lidskou moč. Kvůli nízkému obsahu močoviny by této moči muselo být v praxi asi 10x více než tekutiny AdBlue.

ZÁVĚR

V tuto chvíli neexistuje žádná vhodná alternativa, ale současná krize bude možná ten správný popud pro výrobce automobilů, aby o takové alternativě začali přemýšlet. Není tak vyloučeno, že by za pár let stačilo do nádrže na AdBlue jednoduše „načůrat“. Pravděpodobné ale také je, že se vyvine nějaká linka, která zkrátka z lidské moči dokáže AdBlue vyrobit.

Zdroj: Girteka.eu (odkaz)