Foto: Pixabay

Moderní technologie míří neustále dopředu a v současné době není problém prožít realistický zážitek pomocí virtuální náhlavní soupravy. Právě na co nejrealističtější zážitky se vývojáři specializují. Výjimkou nejsou ani výzkumníci z univerzity v Texasu, kteří představili technologii, která může změnit v budoucnu svět mobilních technologií.

Jejich technologie by totiž měla umožnit dotykovým displejům napodobovat textury skutečných předmětů. V praxi byste například při nákupu nové pohovky mohli vyzkoušet, jaký je její povrch na dotek a z jakého materiálu je vyrobena, aniž byste opustili svůj byt.

Foto: Pixabay

Vedoucí vývojového týmu, Cynthie Hipwellová, doslova uvedla: „Když si zobrazíte fotku kabátu, budete přesně cítit, z čeho jsou vyrobené knoflíky či jakou texturu má vnitřní či vnější materiál, stačí prstem přejet po dotykové ploše displeje.“

Tato technologie vychází z kombinace nanotextury a povrchového zpracování dotykového displeje, čímž navodí pro hmatové receptory na prstech stejné vjem, jako kdyby se daného materiálu přímo dotýkaly. Zajímavé je, že si technologie dovede poradit i s tak jemnou texturou, jako je prošívání na svetru.

Samotný výzkum pak vycházel z principů multifyziky, tzn. elektrostatické účinky, změny vlastností prstu, materiálové vlastnosti a geometrie povrchu zařízení, kontaktní mechanika, pohyb tekutiny nebo přenos náboje – všechny tyto fyzikální principy musel tým zpracovat, aby dospěl k tíženému výsledku.

Podle Hipwellové by tato technologie měla být v budoucnu nasazena nejen do mobilních telefonů, ale také do tabletů, notebooků či all-in-one počítačů. Pro uživatele by se však z jeho pohledu zařízení vůbec nezměnilo. V tuto chvíli je však technologie ve vývoji, ale do konkrétních zařízení má být integrována již během nejbližších let.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)