Foto: Pixabay

Mnoho technologií se v dnešní době orientuje na umělou inteligenci a doufají, že právě umělá inteligence posune jejich obor o krok dále. Nově se objevila zpráva, že vývojáři pustili umělou inteligenci do hudebního průmyslu.

Původní otázka zněla, zda je umělá inteligence schopna komponovat taková díla, jako ti nejgeniálnější skladatelé všech dob. Na začátek bylo umělé inteligenci předloženo poměrně velké sousto – dostala za úkol dokončit Beethovenovu Desátou symfonii.

Ludwig van Beethoven za svůj život stihl dokončit vlastně pouze Devátou symfonii. Desátou měl možná v hlavě, ale než zemřel v roce 1827, poznamenal si jen takový nástřel. Proto se tým pod záštitou Deutsche Telekom pokusil spolu s umělou inteligencí dílo dokončit.

Celý projekt začal před třemi lety a v původní sestavě bylo v týmu deset expertů z řad vývojářů a muzikologů. Ti nechali umělou inteligenci vyslechnout 10 000 skladeb obsahujících více než dva miliony not. Skladby pak umělé inteligenci přehrálo 57 muzikantů na 18 hudebních nástrojích. To umožnilo umělé inteligenci naučit se chápat a podrobně analyzovat styl Ludwiga van Beethovena.

Podle jednoho ze členů týmu umožňuje umělá inteligence vymyslet až několik stovek různých verzí Desáté symfonie. Každý takový výsledek je navíc zcela věrohodný. Bohužel v tuto chvíli není ještě zveřejněno kompletní dílo, ale pouze ukázka. Celou Desátou symfonii pak představí autoři 9.října tohoto roku v 19.00 v Telekom Foru v Bonnu, kde bude orchestr veden pod taktovkou Dirka Kaftana.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)