Foto: Pixabay

Pandemie koronaviru je něco, co zasáhlo naprosto všechny lidi. Z pohledu obchodních společností se to pak dá rozdělit na tři skupiny:

  1. ty, které musely zkrachovat

  2. ty, které se přesunuly do online prostředí a v nějaké podobě fungují i nadále

  3. poslední skupinou jsou technologičtí giganti, kteří si znásobili své majetky a jejich velké společnosti vyrostli do gigantických rozměrů

Většina vlád světa i odborníků vidí největší naději v očkování. Myslí si, že když bude proočkováno určité procento populace, dospějeme ke kolektivní imunitě. Problém je, že v praxi se nejedná o očkování v pravém slova smyslu s tím, že by to fungovalo jako u neštovic – jsem naočkovaný, proto to nechytím.

Foto: Pixabay

V případě covidu je vakcína jen látka, která zmenší pravděpodobnost těžkého průběhu v případě nakažení. V žádném případě neochrání před nakažením. To je koneckonců důvod, proč určitá skupina lidí očkování stále odmítá. Na druhou stranu je lepší se nechat naočkovat alespoň tím, co je a mít větší pravděpodobnost, že v případě nákazy přežijeme.

Nově však přišla takřka revoluční zpráva z Maďarska. Tamní imunolog, Imre Kacskvics, informoval na stanici InfoRádió, že mají lék proti covidu-19, který navíc začínají již testovat na zvířatech. Podle oficiálních zpráv se maďarským vědcům podařilo identifikovat molekulu, u které bylo potvrzeno, že brání rozšíření viru a infikování buněk.

Ochrana by se měla u jedince vytvořit již za šest hodin, ale vydržet by mohla až čtyři měsíce. Podle odborníků by takovýto lék mohl být účinným doplňkem vakcín pro ty pacienty, kteří mají například slabší imunitu. Jeho dostupnost bude v tzv. intravenosní formě nebo v podobně klasického nosního spreje. Pokud půjde vše v pořádku, mohou klinické testy začít již v průběhu příštího roku. Bohužel se nepodařilo zjistit, zda má tento zázračný lék i nějaké vedlejší účinky. V souvislosti s těmito informacemi vyvstává hned několik otázek:

  1. Pokud to ochrání před nakažením koronavirem, proč to nemůže nahradit neúčinné očkování?

  2. Nabídne Maďarsko tento lék i dalším státům?

  3. Byla by to vhodná alternativa pro ty, kteří se nechtějí nechat očkovat?

Napište nám do diskuze váš názor, zda byste si místo očkování nechali raději aplikovat sprej do nosu.

Zdroj: HungaryToday.hu (odkaz)