Foto: Pixabay

I když pandemie koronaviru představuje velkou katastrofu, při které zemřeli desetitisíce lidí, jsou i tací, kteří se mohou radovat. Jde například o obchodní společnosti, které můžeme rozdělit na tři skupiny z pohledu reakce na pandemii:

  1. ty, které musely zkrachovat

  2. ty, které se přesunuly do online prostředí a v nějaké podobě fungují i nadále

  3. poslední skupinou jsou technologičtí giganti, kteří si znásobili své majetky a jejich velké společnosti vyrostli do gigantických rozměrů

Naprostá většina zákonodárců i odborníků se jednoznačně shoduje, že jedinou současnou cestou z této krize je očkování co největšího počtu lidí. Díky tomu by se mělo dospět k tzv. kolektivní imunitě. Zde je však jeden problém, protože v praxi nejde o očkování, jak ho známe. V případě neštovic je po očkování již nikdy nedostanete. V případě koronaviru se pouze zmenší pravděpodobnost, že budete mít těžký průběh s tím, že množství protilátek neustále ubývá. 

Foto: Pixabay

V praxi tak nedokáže ochránit na 100% před nakažením. Tento argument používá i většina lidí, kteří odmítají očkování. Na druhou stranu je stále lepší nechat se očkovat a zvýšit si pravděpodobnost, že případnou nákazu přežijeme. 

Dalším řešením této krize i vhodnou alternativou pro odpůrce očkování může být nový lék, který ohlásil maďarský imunolog, Imre Kacskvics, na tamní stanici Info Rádió. Mělo by se jednat o lék, který je již nyní úspěšně testován na zvířatech. Podle oficiální zprávu se maďarským vědcům podařilo identifikovat molekulu, která brání rozšíření viru a infikování dalších buněk v těle. 

Účinný je nový lék již šest hodin po aplikaci a ochrana trvá zhruba čtyři měsíce. Vědci se domnívají, že by mohl tento lék být doplňkem vakcín v případě, že má pacient sníženou imunitu. Aplikovat se bude v tzv. intravenosní formě nebo pomocí klasického nosního spreje. 

Pokud budou testy probíhat úspěšně i nadále, mohou klinické testy započít již v průběhu příštího roku. Prozatím se neví, zda má například nějaké vedlejší účinky. Každopádně se v souvislosti s novým lékem nabízí hned několik otázek:

  1. Pokud to ochrání před nakažením koronavirem, proč to nemůže nahradit neúčinné očkování?
  2. Nabídne Maďarsko tento lék i dalším státům?

  3. Byla by to vhodná alternativa pro ty, kteří se nechtějí nechat očkovat?

Napište nám do diskuze váš názor, zda byste si místo očkování nechali raději aplikovat sprej do nosu.

Zdroj: HungaryToday.hu (odkaz)