Foto: Pixabay

Minulý rok oznámil Tom Cruise, že chce natočit další díl slavné série Mission Impossible spolu s režisérem Dougem Limanem přímo ve vesmíru, konkrétně pak na Mezinárodní vesmírné stanici. Podle původních odhadů to měl být první film natáčený skutečně ve vesmíru.

I když se z této myšlenky neustoupilo a další pokračování Mission Impossible se má skutečně natáčet ve vesmíru, první film to dozajista nebude. První film právě natočili filmaři z Ruské federace, kteří odletěli na Mezinárodní vesmírnou stanici již 5. října ve složení režisér Klim Šipenko a herečka Jilije Peresildová.

Na ISS se pak dostali pomocí Sojuz MS-19 a jejich cílem bylo natáčení zajímavého filmu s názvem „Výzva,“ kde cílem hlavní hrdinky bylo dostat se na Mezinárodní vesmírnou stanici, kde bylo zapotřebí provést v improvizovaných podmínkách stavu bez tíže náročnou operaci. Fakt, že režisér ani herečka nikdy ve vesmíru nebyly by pak měl jen dodat na autenticitě a přesvědčivosti.

Foto: Pixabay

Dnes se po dvanácti dnech vrátila jak herečka, tak režisér, úspěšně ze svého vesmírného dobrodružství, a to spolu s kosmonautem Olegem Novitskijm. Zpátky na Zem se dostali v raketě Sojuz MS-18 a přistáli zhruba v 12:35 SEČ do oblasti východního Kazachstánu. Ještě během dneška pak budou přemístěni zpět do rodného Ruska.

Před odstartováním se pak standardně kontroloval přistávací modul Sojuz-18, která měl drobné problémy a jeho trysky se nevypnuly ve správný čas. Díky tomu došlo dokonce k vychýlení celé Mezinárodní vesmírné stanice. Do 30 minut naštěstí astronauti dostali svou Mezinárodní vesmírnou stanici opět pod kontrolu. Za poslední rok se však jedná o druhý incident způsobený ruským plavidlem. Kdy bude oficiální premiéra nového filmu se však v tuto chvíli ještě neví, ale filmoví kritici se již nemohou dočkat.

Zdroj: TheVerge.com (odkaz)