Foto: Pixabay

Společnost Microsoft při uvádění svého operačního systému Windows 10 uvedla, že již další nový operační systém nikdy nebude. Zajímavé je, že zároveň s tím nastavila datum ukončení podpory na rok 2025. V té době tomu však nikdo nevěnoval pozornost. Letos oficiálně ku překvapení všech představila novou verzi, a to Windows 11.

I když objektivně řečeno nebyl operační systém Windows vždy tou nejlepší volbou, protože běžel o něco pomaleji a těžkopádněji než třeba operační systém Linux. Mnoho uživatelů ale setrvávala u OS Windows, protože zkrátka je nejrozšířenější a jeho ovládání je uživatelsky přívětivé, kdežto o Linuxu panuje mylná představa, že je to jen pro „ajťáky.“

Nyní se však zdá, že díky nesmyslně předimenzovaným nárokům na instalaci nových Windows 11 zažije Linux největší přísun uživatelů v historii. Pokud byste chtěli zůstat Windows věrni, musíte se buď smířit s tím, že za čtyři roky nebudete mít aktuální bezpečnostní aktualizace nebo si pořídíte nový počítač, který musí být spíše vyšší střední třídy.

Konkrétně pak musí splňovat bezpodmínečně následující:

1 GHz dvoujádrový 64bitový procesor
4 GB RAM
64 GB úložiště
UEFI, podpora Secure Boot
Trusted Platform Module verze 2.0
Grafika kompatibilní s DirectX 12
Displej s rozlišením 720p

 

Největší problém tak bude pravděpodobně s čipem TPM, což se dá kódově obejít pomocí přenastavení BIOSu. Druhým problémem je, že váš procesor nesmí být starší než Intel 8. generace a Ryzen řady 3000. Posledním z řady problémů pak bezpochyby je i konec podpory 32bitových systémů, které Windows 10 ještě normálně podporoval. Pokud nechcete investovat do nového počítače nebo se učit programovat v BIOSu, abyste obešly podmínky pro instalaci, můžete sáhnout po Linuxu.

Zde pak přichází na řadu Linux, který má mnoho distribucí (to znamená verzí). Není to jen Linux obecně, ale Linux je označení pro tisíce operačních systémů s tím, že vy si můžete vybrat tu, která zrovna vám bude vyhovovat. Většinu z nich spustíte i na 15 let starých strojích bez ohledu na nároky hardwaru.

Existuje i mnoho distribucí, které jsou od Windowsu, na který jste zvyklí, téměř k nerozeznání, takže přechod na nový operační systém nebude problém. Jako bonus je Linux téměř dokonale optimalizován tak, aby co nejméně zatěžoval váš počítač a pro vás tak zbylo co nejvíce výpočetního výkonu. Budoucnost je čistě jen na vás, ale objektivně máte jen tři možnosti:

  1. přeprogramovat BIOS svého starého počítače

  2. zakoupit nový počítač

  3. přejít na Linux

Zdroj: newITsfoss.com (odkaz)