Foto: Pixabay

Podle Kate Brandt ze společnosti Google nemají semafory vliv jen na dobu příjezdu nebo náladu cestujících, ale díky koloně stojících nastartovaných aut mají špatný vliv na životní prostředí a veřejné zdraví. Díky tomu přichází Google s tím, že by využil svoji umělou inteligenci pro zefektivnění činnosti semaforů, čímž by došlo k plynulejšímu provozu ve velkých městech.

Při stání na křižovatce s nastartovaným motorem dochází ke zbytečnému plýtvání palivem a extrémnímu znečištění ovzduší v dané ulici. Vývojáři společnosti Google by vzali data z konkrétní křižovatky a nechali by umělou inteligenci, aby se na nich naučila nastavit co nejefektivnější algoritmus.

Foto: Pixabay

Doposud byl tento systém nasazen v městech Haifa a Beer-Sheva ve spolupráci s Israel National Roads Company. Podle mluvčího společnosti došlo až 20% zkrácení čekací doby. Díky těmto slibným výsledkům se Google rozhodl otestovat svůj nový projekt v dalším městě, a to v Riu de Janeiru s tím, že další města jsou v jednání.

Podle Googlu je to jeden z kroků k tzv. chytrému městu. Někomu by mohla myšlenka toho, že umělá inteligence rozhoduje, kdy můžete jet a kdy musíte stát trochu kontroverzní. Nicméně pokud dojde ke zkrácení čekací doby a zvýšení plynulosti dopravy, jde bezpochyby o užitečnou záležitost. Není také vyloučeno, že by se tento systém mohl v budoucnu objevit i v Praze.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)