Foto: Pixabay

Takovým varováním je například informace o dropperu Agent.GOF. Jedná se skutečně o nebezpečný vir, který stojí podle společnosti ESET za každým čtvrtým odhaleným útokem v měsíci srpnu. V praxi pak můžete nejčastěji přijít do styku s podobným virem při stahování kopií populárních aplikací.

Takovými aplikacemi může být Pinterest nebo aplikace pro sledování výsledků fotbalových zápasů. Funkce podobných dropperů je pak v podstatě podobná obyčejné poštovní obálce. Tuto „obálku“ si stáhne uživatel spolu s aplikací z neoficiálního zdroje. V této obálce se pak logický skrývá škodlivý kód, který se dokáže velice efektivně a dynamicky měnit tak, aby unikal pozornosti antivirových aplikací.

Foto: Pixabay

Pomocí těchto obálek neboli dropperů se pak nejvíce šíří různé malware, kupříkladu Cerberus. Tento trojský kůň je pak i v České republice velice nebezpečným virem a je zaměřen především na odcizení přihlašovacích údajů pro bankovní služby, čtení SMS kódů a tím de facto i dokáže obejít dvoufázové ověření. Největší riziko pak vzniká nikoliv při používání aplikace, ale při platbě přes NFC. Cerebrus je pak natolik populárním virem ze strany hackerů, že 75% všech zachycených trojských koní je právě Cerberus.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)