Foto: Pixabay

Z pohledu Facebooku, jakožto mateřské společnosti WhatsAppu, byl posledním bodem, který si vyžadoval pořádné zabezpečení, systém zálohování. Šifrované zálohování přichází takto pozdě kvůli tomu, že záloha by měla splňovat zásady end-to-end šifrování. To znamená, že nikdo jiný kromě vás by neměl mít možnost ji otevřít a ani by neměl k ní mít přístup.

Proto vývojáři vymysleli speciální algoritmus, který za předpokladu, že si zálohujete svůj účet a svou historii na Google Drive nebo iCloud, udrží vaše data šifrovaná a v bezpečí. Podle mluvčího společnosti WhatsApp neposkytuje žádná jiná konkurenční služba tuto a nebo podobnou úroveň zabezpečení pro zálohování zpráv, médií, hlasových zpráv, videohovorů a chatů.

Foto: Pixabay

V tuto chvíli je možné zálohovat historii pouze v rámci jednoho zařízení, to znamená, že veškerá vaše data jsou šifrovaná, ale je to v podstatě jeden jediný soubor ve vašem zařízení. V případě krádeže mobilního telefonu pak přijdete o vše, včetně veškeré historie.

Nově si tak můžete vše uložit bezpečně na cloud a zabezpečit svá data pomocí vámi vybraného heslo nebo pomocí 64 ciferného šifrovacího klíče. Podle vyjádření WhatsAppu by neměl mít nikdo k vašim datům přístup, a to ani společnost WhatsApp, Facebook nebo provozovatelé úložiště Apple a Google. Velkou nevýhodou pak bezpochyby je, že v případě ztráty hesla neexistuje žádná možnost, jak svou zálohu znovu obnovit.

Tato novinka by se pak měla objevit již v nejnovější verzi WhatsAppu. Pokud byste chtěli nové šifrování vyzkoušet, stačí následovat níže popsané kroky:

  1. otevřete si Nastavení

  2. zvolte Chaty > Zálohování chatů > Koncové šifrování záloh

  3. zvolte Pokračovat a vytvořte si heslo nebo klíč dle pokynů na obrazovce

  4. V posledním kroku stačí potvrdit kliknutím na tlačítko Hotovo.

Pokud byste chtěli jednou šifrování této zálohy vypnout, stačí znovu otevřít Koncové šifrování záloh a zvolit volbu Vypnout.

Zdroj: TechCrunch.com (odkaz)