Foto: Pixabay

Facebook spolu se svými dalšími službami jako je Instagram, WhatsApp a Messenger zažily největší výpadek v historii. Zhruba v šest hodin odpoledne středoevropského času zaznamenali miliardy lidí po celém světě masivní výpadek všech služeb společnosti Facebook. Nyní se vše pomalu vrací do normálního provozu, i když některé stránky stále běží pomaleji.

Facebook si je vědom, že tím způsobil celé komunitě lidí a podniků po celém světě obrovské ztráty a zvláště těm, kteří jsou na Facebook existenčně vázáni. Veřejně se pak Facebook za to omluvil na svém účtu na Twitteru. Svou omluvu také vyjádřil i zakladatel a generální ředitel Mark Zuckerberg.

Foto: Pixabay/credit: socialninja.net

Nutno podotknout, že lítost Facebooku se zdá upřímná, a to také kvůli tomu, že sama na tomto výpadku prodělala mnoho milionů dolarů. Výpadek pak trval více než šest hodin a důvodem byla i skutečnost, že se zaměstnanci nemohli dostat ke svým e-mailům, pracovnímu prostředí i dalším nástrojům. Navíc přihlašovací karty zaměstnanců také přestaly fungovat, takže se zaměstnanci ani nemohli dostat do svých kanceláří.

Během výpadku také kleslo jmění Marka Zuckerberga o několik miliard dolarů, protože akcie Facebooku drasticky spadly dolů. Podle bezpečnostního experta, Briana Krebse, byl výpadek spojen s problémy se záznamy BGP (Border Gateway Protocol) Facebooku, které zabraňovaly v přístupu ke službám společnosti. Podle něj šlo jen o rutinní aktualizaci BGP, která selhala. S největší pravděpodobností se tak dá konstatovat, že na vinně nejsou hackeři nebo cizí zavinění. S jistotou to však bude možné říci až po podrobné analýze.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)