Foto: Pixabay

V poslední době se poměrně hodně řeší bezpečnost a ochrana soukromí. Lidé si konečně začínají uvědomovat, že jejich data mohou být snadno zneužita a odcizena a že je potřeba si veškeré osobní údaje řádně chránit. Nedávná studie navíc odhalila, že některé mobilní telefony sledují aktivitu svých uživatelů přes předinstalované aplikace.

Nyní však přišli přední odborníci na to, že naprosto stejně se chovají i aplikace, které provozuje společnost Facebook. Každá aplikace se vás při instalaci ptá na povolení jednotlivých oprávnění, ale bohužel se ukázalo, že to vlastně nic neznamená a že si Facebook umí tyto práva „vynutit“ či „obejít“.

V praxi jde o to, že pokud Facebooku zakážete sledovat vaši polohu, myslíte si naivně, že neví, kde se nacházíte. Facebook však místo GPS modulu využije akcelerometr integrovaný ve vašem mobilním telefonu, který se již softwarově zakázat prakticky nedá. Navíc tyto údaje sbírá Facebook permanentně.

Smutné je, že naprosto stejně se Facebook chová i v případě „zabezpečené“ aplikace WhatsApp a samozřejmě i u aplikace Instagram. Někomu se může zdát sledování dat z akcelerometru naprosto podřadná a nedůležitá věc a možní se někdo domnívá, že taková data nelze prakticky nijak zneužít.

V případě jednoho uživatele by tyto data mohla být nedůležitá, ale vezmeme-li v potaz, kolik lidí využívá tuto aplikaci, již tak nedůležitá nejsou. Stačí jeden příklad za všechny – čtyři přátelé se rozhodli vyrazit do přírody na výlet a tři z nich omezili Facebooku přístup k GPS. Facebook však zaznamenává pomocí akcelerometru otřesy při jízdě autem, autobusem, chůzi a za nedlouho Facebook zjistí, že tito čtyři přátelé jedou spolu. Je pak jen otázkou času, aby zjistil i přesné souřadnice od toho čtvrtého, který má povolené používaní GPS.

Existuje však i studie (odkaz), která dokazuje, že při dostatečně citlivém akcelerometru je možné snímat i jemné vibrace z mikrofonu či reproduktory a následně na to aplikovat algoritmus. Výsledkem je pak zrekonstruovaná řeč. 

Vědci mimo aplikací společnosti Facebook testovala i další aplikace, jako je TikTok, iMessage, Telegram, Signal a další a žádná z nich tyto pohybové údaje z akcelerometru nikdy nesbírala. Facebook se navíc doposud nevyjádřil k tomu, proč vlastně tyto údaje sbírá. Vzhledem k tomu, že nemůžete prakticky zakázat sledování akcelerometru, je jediným východiskem, v případě ochrany před sběrem dat, odinstalovat aplikace od Facebooku z vašeho zařízení.

Zdroj: Phonearena.com (odkaz)