Foto: Pixabay

Policejní sbory z Evropy se v rámci Europolu spojily proti obchodům s drogami a zbraněmi. Policejní operace se pak zaměřila zejména na ty obchody, které probíhaly na darknetu, což je v podstatě tajná část nebo skrytá část internetu. V souvislosti s tím byla uvalena vazba na 150 lidí.

Během zásahu pak bylo zadrženo nejen mnoho zločinců a kompromitujícího materiálu, ale také miliony eur v hotovosti a kryptoměnách. Podle mluvčího Europolu bylo hlavním cílem ukázat všem zločincům operujících na darknetu, že ani zde neujdou trestům za své nelegální jednání, a to především díky vzájemné spolupráci Europolu.

Foto: Pixabay

Celá operace pak nesla název DarkHunTOR a skládala se ze série zásahů v sedmi zemích Evropy a dále také ve Spojených státech amerických a Austrálii. Nejvíce zadržených pak hlásily z USA, celkem 65. Na druhém místě skončilo Německo s 47 zadrženými a na třetím místě je Británie s 24 zadrženými.

Sám Europol tuto operaci označuje za největší akci odehrávající se na darknetu. Darknet je v praxi internet v internetu s tím rozdílem, že není běžně dosažitelný, a proto si získal velkou popularitu u nejrůznějších existencí. I na darknetu existují nejrůznější e-shopy s tím, že ten největší se jmenoval DarkMarket. Letos v lednu však německá policie zadržela 34 letého australského občana a celý tento e-shop vyřadila z provozu.

Tato operace byla revoluční i v tom, že necílila na provozovatele stránek, ale na prodejce a zákazníky. Během razie se pak byly zabaveny kryptoměny za 700 milionů korun. Samotný darknet, i když je dnes semeniště zločinu, vznikl z původně dobré myšlenky, která je velice podobná té, která provázela zakladatele kryptoměn.

Šlo o to vytvořit prostor na internetu, kde by nebyl žádný regulační orgán ani státní dohled. Zpočátku ho tedy využívali uživatelé v zemích, kde panuje diktatura a nesvoboda. Právě díky anonymitě se zde začali shromažďovat zločinci z celého světa, kteří vesele obchodují a platí anonymními kryptoměnami.

Zdroj: Reuters.com (odkaz)