Foto: Pixabay

Politická a vojenská situace ve světě není nijak dobrá a již jsme vás nedávno informovali o tom, že největší hrozbou současnosti je napětí mezi Čínou a Spojenými státy americkými. Nyní to však vypadá, že se otevírá i druhá a neméně urgentní hrozba. Ruská federace totiž k 1. listopadu zastaví své zastoupení u Severoatlantické aliance a zároveň zastaví i svou účast na vojenské misi NATO v Moskvě.

Tato zpráva vychází z oficiálního vyjádření Sergeje Lavrova, představeného ruské diplomacie. Podle odborníků má jít pouze o jakousi odplatu za to, že byla Ruské federaci zrušena akreditace osmi pracovníků u NATO v Bruselu. Představitelé Ruské federace pak podotýkají, že v důsledku účelových kroků ze strany NATO nemají základní podmínky pro výkon své diplomatické činnosti.

Ruský ministr zahraničí pak uvedl: „Činnost Informační kanceláře NATO v Moskvě, která byla zřízena při velvyslanectví Belgického království, je ukončena. Pokud mají členové NATO nějaké naléhavé záležitosti, mohou se v těchto otázkách obrátit na našeho velvyslance v Belgii.“

Foto: Pixabay

Nyní je prý pouze na vedení NATO, aby uvážili, jakým způsobem chtějí s představiteli Ruské federace komunikovat a zda využijí možnost učinit jednoho z velvyslanců členských zemí v Moskvě také mluvčího NATO pro otázky komunikace. Rusko ku příkladu hodlá využít svého velvyslance v Belgii, aby dojednalo nejnutnější komunikaci s NATO.

Německé ministerstvo zahraničí si myslí, že Rusko jen komplikuje situaci a jeho rozhodnutí je prý nešťastné. Je to údajně také důkaz toho, že Ruská federace již nemá ochotu vést jakýkoliv dialog. Zapomínají možná na to, že rozhodnutí Ruska je jen reakce na zrušení akreditace.

Jens Stoltenberg, generální tajemník Severoatlantické aliance, uvedl, že rozhodnutí NATO nikterak nesouvisí s konkrétním problémem a ruští občané, kterým byla zrušena akreditace, byli označení za důstojníky zpravodajských služeb a tím pádem nemohli setrvat v úřadu, který vykonávali v rámci NATO.

Vyostřené vztahy panují v NATO již od doby, kdy Rusko anektovalo Krym, což se partnerským zemím z NATO logicky nelíbilo a téměř jednohlasně to odsoudily. Agentura Reuters považuje toto za další významné prohloubení propasti mezi Východem a Západem a sama agentura tvrdí, že jsou nejhorší od dob studené války. Rusko kritizuje údajné provokativní jednání NATO, které rozmisťuje své vojenské jednotky podél ruských hranic a neváhá je kdykoliv je posílit, aby ochránila bezpečnost členských států.

Zdroj: BBC.com (odkaz)