Foto: Pixabay

Jeden ze afroamerických zaměstnanců společnosti Tesla zažaloval svého zaměstnavatele právě kvůli graffiti na záchodě. Prý to pro něj znamenalo rasistické a jemu nepřátelské prostředí. Soud mu dal zapravdu a Tesla teď musí vyplatit v přepočtu více než 2,8 miliard korun. Zaměstnanec si tedy díky posprejované toaletě přijde na víc, než kdyby tam celý život pracoval.

Soud pak odůvodnil svůj rozsudek tím, že vedení společnosti Tesla prý neuskutečnila přiměřené kroky k tomu, aby zabránila rasovému obtěžování agenturního pracovníka Owena Diaze, který v Tesle pracoval mezi lety 2015-2016 jako operátor výtahu. Společnost Tesla se ohradila tím, že se jednalo nejen o graffiti na záchodě, ale také o nadávky a že sám Diaz si třikrát stěžoval na obtěžování s tím, že vedení společnosti pokaždé zakročilo.

Tesla pak dále veřejně napsala: „Přestože jsme pevně přesvědčeni, že tyto skutečnosti neodůvodňují verdikt poroty v San Francisku, uznáváme, že v letech 2015 a 2016 jsme nebyli dokonalí.“ Díky celé aféře ohledně Diaze byl vytvořen i speciální tým, který se bude dopodrobna zabývat všemi stížnostmi a podněty ze strany zaměstnanců a zajišťování rovných příležitostí všech zaměstnanců.

Podle afroameričanů je prý znepokojující, že jen čtyři procenta vedení společnosti tvoří afroameričtí zaměstnanci. Na druhou stranu by asi nebylo správné nebo spíše antidiskriminační, kdyby při výběrovém řízení na vedoucí pozici ve společnosti Tesla byla dána přednost afroameričanovi s nižší kvalifikací a jiný kandidát by byl odmítnut jen pro svou bílou barvu pleti. V praxi by se tak problém s diskriminací otočil.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)