Foto: Pixabay

Nedávno jsme vás informovali o tom, že Izrael použil umělou inteligenci k zabití jednoho armádního velitele. V té době to celý moderní svět odsoudil. Bohužel to mělo i druhou stránku věci – armádní představitelé různých zemí si řekli, že pokud jedna strana bude používat roboty a umělou inteligenci, bude ve výhodě.

Z tohoto důvodu byly „donuceni“ začít uvažovat o nasazení robotů i do svých řad. Mezi prvními pak je nově Americká armáda, jejíž řady by měly narůst o čtyřnohého robotického psa vyzbrojeného odstřelovací puškou. Nejedná se však o robopsa od Boston Dynamics, protože tato společnost se zařekla, že její chytří roboti nikdy nebudou ozbrojeni a nebudou sloužit k zabíjení.

Robopsy do americké armády dodá společnost Ghost Robotics z Philadelphie. V tuto chvíli je připravuje americké vojenské letectvo k nasazení a testování v okolí letecké základny Tyndall na Floridě, kde bude mít funkci hlídacího psa, resp. perimetrického zabezpečení základny. Puška, kterou bude robot vybaven, je Sword Defense ráže 6,5 mm a díky dennímu i nočnímu vidění robota má dostřel až 1 200 metrů.

Roboti jsou vysoce mobilní a zároveň jsou schopni překonat i poměrně členitý terén, který by byl pro kolové nebo pásové roboty obtížný. Díky integrované umělé inteligenci jsou navíc vybaveni vysokým stupněm autonomie. Podle vyjádření armádních představitelů by měl pušku ovládat vzdálený operátor, člověk, a nikoliv umělá inteligence, která je ovšem také v robotovi zabudovaná.

Jeho mobilita umožňuje odstřelovači zůstat skrytý za palebnou linií a vyslat robota, který může pohodlně vystoupat i po schodech a v klidu zamířit. Někteří lidé navíc tvrdí, že tento robot vyvolává jen mnoho emočních reakcí, protože je lidstvo ovlivněno stovkami sci-fi filmů o vraždících nebezpečných robotech.

Zdroj: NewScientist.com (odkaz)