Foto: Pixabay

Tomuto faktu také nahrává skutečnost, že zlato je vůbec jediná investiční komodita osvobození od DPH. V praxi pokud si máte vybrat mezi nákupem do zlata nebo např. obrazů, okamžitá úspora 21 procent při pořízení investice činí ze zlata neodolatelné lákadlo. Tomu odpovídá i celkem logický trend, který potvrzují i samotní prodejci investičního zlata. Ti totiž hlásí v letošním roce rekordní zájem nových klientů.

Enormní zájem ze strany klientů toužících po uložení svých úspor do zlata, coby bezpečného přístavu, potvrzují i pracovníci největšího a nejznámějšího českého e-shopu se zlatem wwww.zlate-mince.cz, který je v provozu již od roku 2003.

„Nákup zlatých slitků je atraktivní především pro klienty, kteří chtějí své peníze držet ve svých rukou a nemají důvěru v různé spořící programy do zlata. Lidé nakupují ve větší míře i malé slitky váhy 1-5 gramů, které jsou dostupné pro každého. Dříve bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu, ale movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. Nyní z tohoto prozíravého kroku těží. Dnes investují do zlata ti, kteří zaspali a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě.“

A JAK JE TO SE STŘÍBREM?

Je zřejmé, že v případě zlata investoři oceňují hlavně jeho stabilní hodnotu a osvobození od DPH. Zcela naopak je tomu v případě stříbra, resp. stříbrných investičních mincí (bullions) nebo slitků, u nějž má poptávka spíše klesající tendenci. Díky DPH musí prodejci odvést 21 procent z hodnoty každého pořízeného slitku do státní pokladny. Stříbro nemůže těžit z daňové úlevy tak jako zlato. Není od DPH osvobozeno. Střadatelé vážící každou korunu se proto od něj odvrací a volí raději nákup zlata.

Prim na českém trhu hrají švýcarské zlaté slitky značky Argor Heraeus (Nezaměňujte s německou rafinérií podobného jména: Heraeus). Jejich světová proslulost a hlavně nízká cena při srovnání s jinými švýcarskými nebo německými slitky z nich činí jasného favorita i pro váš nákup. Pokud byste měli zájem o pouze český výrobek, zjistíte, že české alternativy oblíbených zlatých cihliček neexistují. Žádná česká mincovna totiž zlato ve formě slitků nevyrábí.

Chcete-li však zakoupit zlato v diskrétnější podobě, neoznačené sériovým číslem, můžete zvolit zlaté mince Wiener Philharmoniker. V dobrých e-shopech získáte zcela nové mince ročníku 2021. Krásné, nedotčené mince si můžete koupit za cenu zlata stejně jako výše zmíněné zlaté slitky. U stabilní poptávce pak můžeme hovořit v případě zlatých dukátů, které mají navíc sběratelskou hodnotu. Vydávají se totiž v omezeném nákladu například jen několik set kusů. Lídrem jsou svatováclavské dukáty, které si oblíbili patrioti, akcentující národní charakter těchto dukátů. Ty se vydávají v tradiční velikosti a ryzosti, kterou ustanovil před mnoha sty lety český panovník a římský císař Karel IV. Tehdy se dukáty razily ze zlata těženého na našem území v Jílovém u Prahy.

JAK JE TO NA SLOVENSKU?

Pokud se podíváme k našim sousedům na Slovensko, zjistíme, že ani na Slovensku není situace jiná. Slovenští klienti nakupují zlato v Čechách rádi. Na českém trhu je nákup investičního zlata vychází často velmi výrazně levněji než u domácích firem. Bankovní poplatky ze mezistátní převody peněz jsou již zanedbatelnou korunovou položkou. Vzájemným obchodům tedy nic nebrání.

Odlišností slovenského trhu je však trvalý zájem o nákup zlatých cihliček o váze jedné unce (1 Oz) a vyšší. „Většina slovenských investorů je situována u západní hranice země a proto s povděkem oceňují, že máme prodejnu i na Moravě ve Vsetíně, který má z jejich pohledu vynikající dopravní dostupnost. Jsou konzervativní a nákup nebo výkup zlata rádi realizují osobně“. Vysvětluje Kamila Bantová ze zlatých mincí.

Zdroj: Zlatovna.cz