Foto: Pixabay

I když je sezóna plavek za námi, nesmíme zapomínat na naše zdraví. Nemalá skupina lidí chodí k doktorům a pojídá prášky nebo se snaží zhubnout pomocí zázračných pilulek, ale cesta je mnohdy jednodušší, než si sami myslí. Řeč je o stravě. Základem zdraví je váš jídelníček v kombinaci s psychickou pohodou a pravidelným pohybem.

Na tomto se shodují i odborníci ze Světové zdravotnické organizace a dodávají, že kdyby lidi jedli zdravě a měli pravidelný pohyb, zmizela by celá řada populačních chorob. Problém však může být, že většina lidí neví, jak jíst zdravě. Myslí si, že stačí vzít si k chlebu se šunkou okurku a je to.

„Dříve jsem znal k obědu pouze maso s omáčkou a přílohou, kterou často tvořil knedlík, rýže nebo brambor. Rozhodně se nedalo hovořit o pestré stravě. V současné době mám opačný problém, protože mám nepřeberné množství příloh v podobě hromady luštěnin, zeleniny a obilovin. Místo těžkých omáček si raději dám rybu s dušenou zeleninou. Mnoho lidí si myslí, že zdravá strava je nepoživatelná, ale není to pravda. Zdravá strava může být i chutnější než běžná.“

Zdravá strava neznamená nutně horší či méně chutná. O tom se snaží lidi přesvědčit nový propagátor zdravého a jednoduchého vaření, Lukáš Erlebach, který ve svém pořadu vysílaném na Streamu pod názvem Zdraví na talíři“ představuje neustále nové recepty nebo spíše tradiční pokrmy připravené zdravější a chutnější formou.

Autor sám dodává, že se nepovažuje za profesionálního kuchaře, ani za profesionálního herce, ale za normálního člověka, který byl v životě nucen začít dodržovat zásady zdravého stravování a díky tomu objevil nekonečný svět zeleniny, ovoce, luštěnin a obilovin.

Zdroj: tisková zpráva společnosti GlamCoding Erlebach, s.r.o.