Foto: Pixabay

Majitelé licencí k filmům a audio souborům se snaží dbát toho, aby každý, kdo chce poslechnout nebo shlédnout jejich dílo za to zaplatil. Většina lidí však čeká, až film projde premiérou a pak ho zkusí dohledat na některém úložišti, popř. počkají až se to objeví na Youtube. Nutno přiznat, že Youtube se snaží při nahrávání čehokoliv prohledat nahrávaný soubor a porovnat ho pomocí umělé inteligence s databází již nahraných záznamů.

V případě, že objeví shodu, zabrání nahrání a zveřejnění záznamu. Dalším problémem je, že lidé chtějí video nejen vidět, ale také stáhnout. Existuje na to bezpočet pluginů, rozšíření a aplikací, které dokážou stáhnout jakékoliv video z Youtube. Doposud se tomu vývojáři Youtube bránili a snažili se tyto snahy o stažení bojkotovat.

Foto: Pixabay

Nyní se zdá, že Youtube udělá historický krok a samo nabídne možnost stažení jakéhokoliv videa ze své databáze. Problém však je to, že tato nová funkce, která je zatím stále ve fázi testování, bude k dispozici pouze pro předplatitele Youtube Premium. Nedá se tak hovořit o pirátském stahování, protože uživatelé za to zaplatí v rámci svého předplatného. Youtube by pak mělo odvést část výtěžku autorům.

Po zaplacení předplatného se vám obratem objeví nové tlačítko hned vedle stávajícího pro sdílení videí. Po stažení se video uloží v rozlišení od 144p o 1080p do vaší Youtube offline knihovny. Tímto se zabrání také nelegálnímu šíření audio a video záznamů. Zůstanou stále pod kontrolou Youtube, ale budou pro vás dostupné i offline.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)