Foto: Pixabay

I když je Windows 11 plné pozitivních změn, je výchozí prostředí některých aplikací spíše krokem zpět a zaradují se zejména konkurenti jako je Mozilla, Opera či Vivaldi. Ve Windows 11 došlo totiž k zásadní změně způsobu nastavování výchozích aplikací.

Uživatel má jedinečnou možnost výběr výchozího prohlížeče, a to při instalaci Windows 11, kde může vybrat „vždy používat tuto aplikaci“. Velká část uživatelů však instalaci většinou bezmyšlenkovitě prokliká a připraví se tak o téměř jedinou možnost změnit výchozí nastavení.

Ve Windows 11 se již nebude řešit výchozí prohlížeč pro internet, ale výchozí aplikace pro otevírání konkrétních typů souborů, konkrétně pak pro HTM, HTML, PDF, SHTML, SVG, WEBP, XHT, XHTML, FTP, HTTP a HTTPS. Podle Seleny Deckelmann, viceprezidentky Firefoxu, se tento trend táhne s Microsoftem již od Windows 10 a dle jejího mínění to vypadá, že Microsoft staví cíleně bariéry, které mají podpokopat možnost uživatele rozhodnout se pro jiný prohlížeč.

Softwarový inženýr z Google Chrome, Hiroshi Lockheimer, se ve svém příspěvku na Twitteru podivuje nad tím, jak si Microsoft protiřečí, když o sobě mluví jako o nejotevřenější společnosti. Lockheimer doufá, že se jedná jen o pracovní verzi a že ostrá verze Windows 11 bude jiná.

Zdroj: The Verge.com (odkaz)