Foto: Pixabay

Mezi Ukrajinou a Ruskou federací jsou velice napjaté vztahy od té doby, co Rusko anektovalo Krym, který do té doby patřil Ukrajině. Rusko však tvrdí, že na něj má zákonný a historický nárok. Nyní se vztahy tak vyostřily, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj připustil možnost globální války s Rusko, i když by to podle jeho slov byla ta největší chyba.

Během jednoho z rozhovorů dostal ukrajinský prezidente přímou otázku, zda existuje možnost vypuknutí naprosté války s Ruskem. Zelenskyj na to reagoval slovy“ Ano, může se to stát. Byla by to ta nejhorší věc, která by se mohla stát. Naneštěstí k tomu ale dojít může. Potom už nikdy nebude existovat sousedství Ruska, Ukrajiny a Běloruska.“

Foto: Pixabay

Mluvčí Kremlu naštěstí uvedl, že by se Kreml nechtěl zabývat žádným apokalyptickým očekáváním. I když je mezi oběma zeměmi velká propast, doufá Zelenskyj na vylepšení vztahů do budoucna. Ukrajinský prezident také touží po vstupu své země do NATO a zdůvodňuje to tím, že NATO vlastně Ukrajinu potřebuje pro množství svých specialistů.

V praxe jde spíše o to, že v případě ozbrojeného konfliktu bude Bělorusko a Čína na straně Ruské federace, kdežto Ukrajina by zůstala víceméně sama. Jedinou nadějí pro Ukrajinu je tak ochrana od NATO. V minulosti dokonce zkoušel položit přímou otázku během své návštěvy ve Washingtonu, ale žádnou jednoznačnou odpověď nedostal. Doufejme, že se nakonec k žádnému konfliktu nedostane, v konečném důsledku by to mohlo rozpoutat i celosvětový vojenský konflikt.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)