Foto: Pixabay

Světlo světa spatřil nový virus, o kterém ještě před dvěma měsíci nikdo nevěděl. I přes to se dokázal dostat za poslední měsíc mezi tři nejrozšířenější škodlivé viry na světě. Tento malwar se jmenuje Snake Keylogger a podle statistických údajů společnosti Check Point zabývající se kyber bezpečností je tento vir dokonce druhou největší hrozbou na světě, a to hned po viru Trickbot.

V České republice je však považován za kybernetickou hrozbu číslo jedna. V praxi jde o modulární .NET keylogger a malware, jehož cílem je odcizení přihlašovacích údajů. Nejčastěji to provádí za pomoci zaznamenávání stisku jednotlivých kláves, odcizení údajů a následné odeslání těchto údajů na cizí server.

Foto: Pixabay

Hlavním médiem, přes které se tento nebezpečný virus šíří je tradičně phishingový e-mail, které jsou až neobvykle dobře propracované. Antivirové programy sice dokáží tento vir detekovat, ale pokud uživatel sám stáhne přílohu phishingového e-mailu a nastaví mu výjimku, odzbrojí naprosto všechny antivirové programy.

Podle bezpečnostních expertů je tak stále nejdůležitější obezřetnost a dávat si pozor na e-maily, které se tváří věrohodně nebo pocházející z rádoby věrohodných adres, kde je však změněno jedno písmenko nebo jeden znak. Zároveň je již v dnešní době nutné, aby uživatelé využívali vícefaktorové zabezpečení, pokud to daná platforma umožňuje. Hrozba je o to větší, že většina lidí používá jedno jediné heslo pro vícero účtů.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)