Foto: Pixabay

Moderní technologie jsou využívány téměř ve všech odvětvích a armáda není výjimkou. Právě armáda a válka byly vždycky hnacím motorem vývoje. I když se v současné době poměrně hojně využívá při průzkumných a zpravodajských činnostech například dronů, jsou jisté technologie, které jsou z důvodu etiky či všeobecně uznávané dohody zapovězeny pro nasazení v boji.

Jednou takovou technologií je i umělá inteligence, nebo ještě hůře umělá inteligence zkombinovaná s robotikou. Bohužel ne každý tyto obecně uznávaná pravidla dodržuje a podle serveru The New York Times došlo v Izraeli k použití umělé inteligence k zabití íránského jaderného vědce Mohsenema Fakhrizedeha.

Foto: Pixabay

Izrael měla integrovat do kulometu umělou inteligenci a celé toto zařízení pak instalovat na vůz, který byl odstaven na okraji silnice. V momentě když se auto známého jaderného vědce přiblížilo, došlo k výstřelu. V tuto chvíli stále ještě není jasné, zda byla použita například technologie pro rozpoznávání obličeje. S jistotou však lze říci, že byla umělá inteligence použita ke kompenzaci zpoždění satelitního systému.

V tuto chvíli samozřejmě Izrael nechce nic potvrdit a navíc se všemožně snaží zničit veškeré důkazy o použití umělé inteligence k zabití člověka. Íránští vyšetřovatelé však mají jasno. Robotika zkrátka umožňuje lidem snadněji odstranit cíl, a to s minimálním rizikem odhalení. Podle bezpečnostních analytiků i íránský vědec Fakhrizadeh nedodržoval bezpečnostní doporučení. Prý měl již během života několik jasných výhrůžek, které ho mohli upozornit.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)