Foto: Pixabay

Vesmírná agentura Elona Muska, SpaceX, se začíná potýkat s masivním nedostatkem kapalného kyslíku (LOX), který se spolu s RP-1 používá jako jedna z hlavních složek paliva v raketových motorech Merlin. Důvod je překvapující, ale prostý – většinu tohoto kapalného kyslíku totiž spotřebují nemocnice pro své pacienty trpící onemocněním COVID-19 a kteří jsou závislí na dýchacích přístrojích.

Tuto skutečnost potvrdila sama ředitelka společnosti SpaceX, Gwynne Shotwell, a dodala, že nedostatek kapalného kyslíku by mohl zapříčinit dokonce odložení některých plánovaných startů. Obratem ale také dodala, že SpaceX samo zajistí, aby nemocnice měly dostatek kapalného kyslíku, který potřebují.

Přístup vedení společnosti SpaceX je velice ohleduplný a chvályhodný, nicméně problém, který společnost má to neřeší. Raketové motory Merlin jsou nasazen v raketách Falcon 1, Falcon 9 a Falcon Heavy. Právě tyto rakety přitom dopravují například satelity Starlink na oběžnou dráhu.

I přes velkorysý přístup SpaceX se snaží ředitelka shánět kapalný kyslík všude, kde může a uvedla: „Pro kohokoliv, kdo má kapalný kyslík nazbyt … můžete mi poslat e-mail?“ K celé problematice se vyjádřil i Elon Musk, který uvedl na svém Twitteru, že aktuální situace nedostatky kyslíku pro rakety je sice nebezpečná, ale v tuto chvíli by SpaceX nemělo být v přímém ohrožení.

Zdroj: Zive.cz (odkaz)