Foto: Pixabay

V dnešní době je svět kolem nás plný chytrých technologií a nejrůznějších vymožeností. Ty jsou pak závislé na výpočetních procesech zpracovávaných pomocí čipů. Vědci a vývojáři po celém světě se pak snaží vymyslet tu nejlepší možnou architekturu a prozatím přišli na několik všeobecně rozšířených modelů.

S naprostou novinkou nyní přichází Samsung, který se rozhodl přiznat si dokonalost evoluce a inspirovali se lidským mozkem. Pro vývoj svých nových čipů chce totiž využít mozkové struktury, kde by vědci zkrátka zkopírovali a vložili strukturu mozkové neuronové sítě do 3D neuromorfních čipů.

Foto: Pixabay

V praxi by měla být tato technologie založena na nanoelektrodovém poli, které bude mapovat velké množství neuronů, a to včetně informace kde se spojují a jak silné je jejich propojení. Tato data z neuronových sítí v mozku se pak dají zkopírovat do 3D sítě polovodičové paměti v podobě klasických flash pamětí nebo RAM.

Každá jednotlivá paměťová jednotka by pak měla vodivost stejnou úměrnou síle každého neuronového spojení na mapě. Pokud se inženýrům povede okopírovat strukturu mozku, významně to pomůže i ve vývoji umělé inteligence. Ta by pak již byla schopná reálně okopírovat lidský mozek, který se bude flexibilně naučit novým věcem, novým konceptům a přizpůsobit se měnícím se podmínkám.

Existuje však jeden velký problém, a to je objem dat. Lidský mozek totiž má 100 miliard neuronů se zhruba tisíckrát větším počtem synaptických spojení. Proto ideální neuromorfní čip by měl být asi 100 bilionů paměťových jednotek. Dále by pak samozřejmě musel mít i další paměťové jednotky pro software obsluhující celou neuronovou síť. Jde o velkou výzvu, ale Samsung zřejmě pootevřel nové dveře na cestě k umělé inteligenci podobné lidem.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)