Foto: Pixabay

Nedávno vydal ruský parlament zákon, který nařizuje zahraničním společnostem, aby údaje o ruských občanech byly uchovávány na ruském území a zároveň musí mít dané společnosti v Rusku i své obchodní zastoupení.

Nyní schválili zákonodárci další legislativu, která bude pro změnu uvalovat od listopadu novou daň na všechny zahraniční technologické společnosti. Cíl je jednoduchý – podpořit růst vlastních firem a ochránit odliv tuzemského kapitálu na západ. Naopak tuzemským společnostem chystá ruská vláda balíček daňových úlev.

Foto: Pixabay

Moskva také již delší dobu usiluje o zavedení nových pravidel zdanění velkých technologických společností v globálním kontextu. Podle posledních zpráv se uvažuje o 15% minimální dani, se kterou prozatím dle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) souhlasilo již 130 zemí.

I když se může zdát tento zákon příliš přísný a nespravedlivý, mohl by v určité podobě fungovat i v našich podmínkách. Pokud totiž česká firma zakoupí např. reklamu na Googlu nebo Facebooku, musí zaplatit na jejich účet do Irska. Následně se pak musí identifikovat jako plátce DPH a zaplatit z této reklamy ještě DPH. Pokud by však Google a Facebook měly bankovní účet v ČR, velice by to našim společnostem pomohlo.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)