Foto: Pixabay

Všichni žijeme v uspěchané době plné stresu a mnohdy i nepohody. O to důležitější je mít nějaké své místo, kde se uvolníme a budeme v klidu. Dříve se takové místo nazývalo teplo rodinného krbu. Krb byl ve starých dobách symbolem nositele tepla a světla. To v přeneseném slova smyslu platí i dnes.

Abychom se doma cítili dobře, musíme mít teplo a příjemné světlo. Právě zdroj světla je pro mnoho bytových designérů naprosto klíčovou záležitostí, protože od něj se odvíjí veškeré další bytové doplňky. Záleží na tom, zda chcete mít je jeden centralizovaný lustr nebo zda ho doplníte i vhodně rozmístěnými lampičkami.

Světlo je však daleko složitější téma, protože musíte vybrat:

  1. velikost

  2. intenzitu

  3. styl

  4. teplotu světla

Foto: Pixabay

Velikost lustru musí pak být logicky přímo úměrná velikosti místnosti a stejně tak intenzita světla. Je jasné, že do malé místnosti nebudete dávat silnou zářivku, která bude působit rušivým dojmem a nabídne přesvícený prostor. Pro výběr vhodné intenzity osvětlení je také třeba zohlednit do jaké místnosti chceme světlo nasadit. V obývacím pokoji si můžeme dovolit jasnější světlo, kdežto v ložnici upřednostníme spíše mírnější osvětlení.

S tím úzce souvisí i teplota světla, což znamená, zda bude světlo mít odstín do modré, do bílé nebo do žluté. Našim očím jsou zcela prokazatelně příjemnější teplejší barvy, a proto i do ložnice jistě patří teplejší odstín. Naproti tomu do obývacího pokoje si dáme lustr s chladnější teplotou. Posledním důležitým kritériem je pak možné to nejdůležitější, a to je styl. Někdo má celý byt stylizovaný spíše do moderního stylu a někdo zase upřednostňuje retro či vintage styl.

Na našeho trhu působí mnoho společností, které nabízejí různě stylizované lustry a osvětlení. Málo z nich se však věnuje i výrobě těchto unikátních osvětlení. Společnost Bohemia-Design je právě jednou z nich a se svou mnohaletou tradicí nejen že navrhuje a vyrábí kvalitní lustry, ale také se věnuje repasování či redesignu starých předmětů, lustrů a svítidel. Při renovaci starých bytových doplňků a lustrů je pak samozřejmě kladem důraz na kvalitu použitých materiálů, mezi které patří i proslavený Karlovarský porcelán.

Zdroj: Bohemia-design.cz